Příští rok do kin vtrhne nová Emma

Filmy Knihy Novinky

Milovníci klasických adaptací budou mít příští rok asi žně, protože nejen že dorazí nová adaptace Malých žen s hvězdným obsazením, dočkáme se ale také Emmy.

Jako by nás BBC chtělo už na podzim naladit na to, co přijde příští rok, a tak jsme si mohli užít seriálovou minisérií Sanditon natočenou na základě knižní předlohy Jane Austen, kterou ovšem nestihla dokončit. Příští rok v únoru do kin zamíří nejnovější adaptace její Emmy s Anyou Taylor-Joy v hlavní roli.

Taylor-Joy zazářila například ve filmech Čarodějnice, Rozpolcený nebo Skleněný, objevila se také v seriálu Gangy z Birminghamu. V dalších rolích uvidíme Gemmu Whelan jako paní Westonovou, Joshe O’Connora jako pana Eltona, Billa Nighyho jako pana Woodhouse, Miu Goth jako Harriet Smithovou a Calluma Turnera jako Franka Churchhilla.

V dobách, kdy ženy bývaly křehké květinky a mladé dívky často interesantně omdlévaly, vytvořila Jane Austenová ve své Emmě hrdinku z jiného těsta.

Když v útlém mládí ztratí matku a na otce, slabošského hypochondra, nelze spoléhat, ujme se správy věcí na rodném panství sama a nároky, které na ni nelehká situace klade, vypěstují v bystré dívce vlastnosti suverénního generála.

Jen ona všemu rozumí, jen ona ví, co je pro každého dobré. Tímto způsobem ovšem kráčí od maléru k maléru a často pěkně zavaří i těm, kterým upřímně chtěla pomoci. Ale protože jí nechybí dobré srdce, časem zmoudří a pochopí, kde hledat v životě ty pravé hodnoty. 

Kniha má za sebou samozřejmě řadu seriálových a filmových adaptací s různými tvářemi: Judy Campbell (1948), Gwyneth Paltrow (1996), Alicia Silverstone (v moderní verzi Praštěné holky, 1995) nebo Romola Garai (2009).

Za scénářem nové filmové verze stojí Man Booker a Eleanor Catton, režírovala Autumn de Wilde, která stojí spíše za režií videoklipů pro hudebníky jako Florence + the Machine, Rilo Kiley a Beck. Zahraniční premiéra je stanovena na 21. února, u nás se v kinech filmu dočkáme 26. března 2020.

Zdroj informací a obrázků: Hypable.com, IMDb.com, Twitter.com/emmamovie, DatabazeKnih.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge