Jeremy Dronfield přináší další neuvěřitelný příběh z minulosti

Knihy

Britský spisovatel Jeremy Dronfield se kromě psaní fikce zabývá také beletrizací silných skutečných příběhů. Jeden takový z období holokaustu právě vychází v českém překladu.

Brněnské nakladatelství Jota si připravilo na konec prázdnin vydání knihy Chlapec, který následoval svého otce do Osvětimi. Jak už název napovídá, podíváme se do období druhé světové války.

Kniha vypráví neuvěřitelný příběh vídeňského židovského čalouníka Gustava Kleinmanna a jeho dospívajícího syna Fritze, kteří byli v roce 1939 zatčeni a odvlečeni do německého Buchenwaldu. Gustav si po celou dobu vedl deník, přestože věděl, že pokud by ho s ním přistihli, čekala by ho jistá smrt.

Gustav se synem byli nuceni se zapojit do budování vlastního vězení, během šesti let prošli pěti různými koncentračními tábory. Když Gustav dostal předvolání k transportu do Osvětimi, nechal se Fritz na seznam dopsat taky, přestože ho od toho samotní dozorci odrazovali a on si tím vlastně podepsal rozsudek smrti. Nedokázal však svého otce opustit, a právě jejich vztah a nezlomná naděje jsou ústředním motivem celého příběhu.

Gustav byl odhodlaný se vyhnout příšernému osudu, který je měl v Osvětimi čekat. Každý den, když dozorci svolávali zručné dělníky na odborné práce pro daný den, se Gustav přihlásil. Ať už šlo o práci pokrývače, sklenáře nebo tesaře, byl ochotný odpřisáhnout, že dané řemeslo ovládá. Protože byl šikovný a manuálně velice zručný, podařilo se mu v každé činnosti se zdokonalit natolik, že jeho taktiku esesáci nikdy neprohlédli. Jindy se zase Fritzovi povedlo uniknout jisté smrti umučením záměnou identity s mužem, který zemřel na tyfus.

Kniha Chlapec, který následoval svého otce do Osvětimi sice vychází hlavně z Gustavových tajných deníků, které si během let vedl, ale deníky jako takové obsahovaly spoustu šifer, narážek a referencí, kterým rozuměl jen on a jeho spoluvězni. Nebylo možné je rovnou publikovat jako například Deník Anne Frankové. Spisovatel Jeremy Dronfield tak při psaní knihy musel čerpat z mnoha historických zdrojů, rozhovorů a vzpomínek dalších přeživších holokaustu a vše konzultovat s odborníky. Výsledkem je však ucelený knižní příběh kompletně založený na skutečných událostech. Příběh o víře v sílu rodinného pouta a nezdolnosti lidského ducha.

Českého vydání se již dočkala Jeremyho kniha o ruské špiónce Marii Beckendorffové Velmi nebezpečná žena, kterou vydalo v loňském roce nakladatelství CPress. Nakladatelský dům Albatros Media rovněž vlastní práva na české vydání Dronfieldovy knihy Hitler’s Last Plot.

Zdroje informací a obrázků: Jota.cz, JeremyDronfield.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge