Blíží se seriál na motivy knihy Jane Austen

Knihy Novinky Seriály

Knihy Jane Austen jsou jedny z nejoblíbenějších a nejadaptovanějších vůbec. Vznikla už řada filmů i seriálů, některé lepší než jiní. Teď se ale tvůrci podívali na zoubek ne tolik známému kousku.

Řeč je o jedné z jejich nedokončených prací, knize Sanditon, kterou dopsala až Marie Dobbs. Austen musela ukončit práci na knize po jedenácti kapitolách kvůli svému šetrnému zdraví. Psal se rok 1817 a tehdy kniha nesla název The Brothers. Autorka zemřela později téhož roku.

Mladá a bystrá dívka Charlotta přijíždí strávit léto do přímořského městečka Sanditon. Brzy pronikne mezi místní smetánku – dobrosrdečné lidi i pokrytecké snoby, kteří by z ospalého Sanditonu rádi vybudovali věhlasné lázně. Během dopoledních vycházek a odpoledních čajových sedánků, jež často představují jediné povyražení, jaké může městečko nabídnout, se Charlotta seznamuje také s lázeňskými hosty.

Poznává sira Edwarda, žvanivého seladona se šlechtickým titulem, krásnou a tajemnou dívku Kláru, která dělá společnici pohádkově bohaté a vrtošivé lady Denhamové, hypochondrické sourozence Parkerovy, podivína Henryho, jenž se přijel léčit do Sanditonu z nešťastné lásky… A protože je Charlotta vybavena neobyčejnou inteligencí, pozorovacím talentem a smyslem pro ironii, dokáže pod slupkou nudných lázeňských dní vidět strhující dramata. Jedno z nich se rozpoutá přímo v jejím srdci, když se objeví muž, díky němuž Charlotta pozná dosud neznámý cit – lásku…

Seriálové zpracování o osmi dílech má na svědomí PBS Masterpiece, které má na starosti adaptace klasických děl. Scénář měl na starosti Andrew Davies, který stojí například za Vojnou a mírem nebo Bídníky. V hlavní roli Charlotte Heywood uvidíme Rose Williams (Noční závod), vtipného a okouzlující (a tak trochu divokého) Sidneyho Parkery si zahraje Theo James (Divergence), Sanditonskou váženou madame Lady Denham si zahraje Anne Reid (Roky a roky), podnikavce Toma Parkera pak Kris Marshall (Láska nebeská) a záhadnou západoindickou dědičku, slečnu Lambe pak Crystal Clarke (Agatha Christie: Zkouška neviny). Další tváře budou Kate Ashfield, Jack Fox, Charlotte Spencer nebo Lily Sacofsky. Seriál by se měl objevit v příštím roce.

Zdroj informací a obrázků: Nerdist.com, PBS.org, IMDb.com, DatabazeKnih.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge