Další ukázka z Jeho temných esencí

Knihy Novinky Seriály

První ukázku k seriálové adaptaci Jeho temných esencí jsme vám ukazovali koncem února a dneska tu máme další lákačku.

Jeho temné esence (v angličtině His Dark Materials) je knižní série skládající se ze tří knih: Zlatý kompas, Jedninečný nůž a Jantarové kukátko. Nejedná se čistě jen o fantasy trilogii obsahující divoženky, démony, duchy a kouzla, ale také naráží na fyziku a ideje filozofie či teologie. Pullman jako ateista ve svém příběhu ukazuje skeptický pohled na náboženství a svět. Dává důraz spíše na humanismus. Občas je série přirovnávána k Miltonově Ztracenému ráji.

Zlatý kompas nám představuje dvanáctiletou Lyru žijící v paralelním světě podobném tomu našemu. Každý člověk tam má svého daemona, který ho provází po celý život a je jakýmsi vnějším spodobněním jeho povahy. Žijí tu i jiné podivuhodné bytosti, například mluvící medvědí kyrysníci nebo půvabné divoženky létající na borových větvích.

Lyra s jejich pomocí putuje daleko na sever, aby zachránila svého kamaráda Rogera a další děti, které unesli obávaní Vrahouni. Na cestě ji provází alethiometr, přístroj podobný zlatému kompasu, který tomu, kdo s ním umí zacházet, odpoví na každou otázku.

Na seriálu spolupracují BBC s HBO a zatímco první ukázku nám poskytlo BBC, ta druhá už je od HBO, která teď bude po konci Hry o trůny hledat další seriál, co zaujme diváky natolik, že jím budou doslova žít. Zajímavé je, že ačkoliv venku ještě není ani první z osmi dílů první série, už bylo oznámeno prodloužení na sezónu druhou. Nechme se tedy překvapit, zatím to vypadá velice slibně.

Zdroj informací a obrázků: EW.com, Hypable.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge