Hulu přinese seriálovou Hlavu 22 už na jaře 2019

Knihy Novinky Seriály

O tom, že se dočkáme seriálové minisérie podle knižní předlohy Josepha Hellera, jsme vám psali koncem minulého roku. Teď už toho víme zase trochu víc.

Hlava XXII je satirický válečný román z roku 1961. Hlavním hrdinou je poručík letectva John Yossarian, který by rád unikl svým povinnostem u letectva. Hlavní překážkou je mu Hlava XXII vojenského řádu, která mimo jiné uvádí, že vojenské povinnosti může být zbaven ten, kdo je shledán psychicky narušeným a zároveň požádá o uvolnění. Pokud však o uvolnění skutečně požádá, svědčí to o jeho dobrém psychickém zdraví a není důvod jej tedy zbavit služby.

Jde o Hellerův nejznámější a nejlepší román, autor vychází z vlastních zkušeností – román je svým způsobem absurdní, ale realistický. Hlavní postavou je poručík, který je trochu klaun a trochu blázen (taková obdoba Haškova Švejka). Dílo nemá jednotnou koncepci, jedná se prostě o vylíčení mnoha absurdních situací. Kniha se dočkala své filmové podoby už v roce 1970 a teď se díky Hulu na jaře dočkáme šestidílné minisérie.

Minisérie je zajímavá tím, že se na ni režisérsky vždy po dvou epizodách podíleli George Clooney, Grant Heslov a Ellen Kuras, přičemž všichni tři jsou také producenty seriálu. Scénář mají na svědomí Luke Davies a David Michôd. V seriálu uvidíme Christophera Abbotta (Yossarian), Kylea Chandlera (Colonel Cathcart), George Clooneyho (Scheisskopf), Hugha Laurieho (Major de Coverley), Giancarla Giannini (Marcello), Daniela Davida Stewarta (Milo), Rafiho Gavrona (Aarfy), Austina Stowella (Nately), Grahama Patricka Martin (Orr), Gerrana Howella (Kid Sampson), Jona Rudnitsky (McWatt), Kevina J. O’Connora (Korn), Pica Alexandera (Clevinger), Tessu Ferrer (Nurse Duckett), Lewise Pullmana (Major Major), Joshe Bolda (Dunbar), Jaye Paulsona (Chaplain) a Julii Ann Emery (Marion).

Zdroj informací a obrázků: IMDB.com, Collider.com, CSFd.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge