Severská mytologie podle Neila Gaimana již brzy v češtině

Knihy Novinky

Neil Gaiman se vždy při tvoření svých fantastických světů inspiroval prastarou mytologií. Po letech se ke svému oblíbenému zdroji inspirace vrátil, aby svým čtenářům převyprávěl ty nejdůležitější severské legendy. 

Gaimanovi bohové na stránkách knihy téměř ožívají – vznětliví, niterní, hraví, vášniví – a příběhy nás provedou historií od počátků všeho až po Ragnarok a soumrak bohů. Nastal čas se konečně lépe seznámit s Thorem, Lokim, Odinem či Freyou.

V Severské mytologii Gaiman přetváří pravěké příběhy do románového díla, které začíná stvořením devíti legendárních světů, zabývá se činy božstev, skřítků či obrů a vrcholí Ragnarokem, soumrakem bohů a znovuzrozením času a lidstva. Gaiman zachovává věrnost mýtům, zatímco jasně oživuje Odina, nejvyššího z bohů, moudrého, odvážného a prohnaného; Thora, Odinova syna, neuvěřitelně silného, avšak ne zrovna nejbystřejšího z bohů; a Lokiho, syna obrů, podvodníka a nepřekonatelného manipulátora. V Gaimanově próze se objevují bohové se svou divoce soupeřivou povahou, svými sklony nechat se napálit a oklamat jiné, či tendencí nechat se hnát vášní, kteří opět vdechují těmto dávným mýtům život.

Anotace knihy: Jak získal Thor své proslavené kladivo Mjölnir? Kolik světů spojuje vždyzelený jasan Yggdrasil? Kdo postavil zeď kolem Ásgardu a co bude následovat po konci světa zvaném Ragnarök? Severská mytologie převyprávěná Neilem Gaimanem nejenže odpovídá na všechny tyto otázky, ale navíc je váže do souvislého, obšírného vyprávění, v němž ožívají bohové i obři, medovina teče proudem, vlci mluví a jabloně rodí jablka nesmrtelnosti. Naprosto nepostradatelná kniha pro všechny milovníky severských mýtů, seriálu Američtí bohové i tvorby Neila Gaimana obecně.

V originále vyšla kniha Norse Mythology teprve v únoru letošního roku. Už si však stihla získat tisíce fanoušků po celém světě. V rámci ocenění Goodreads Choice Awards se zatím probojovala do semifinále kategorie Fantasy, byť je někdy označována jako non-fiction.

Severskou mytologii momentálně dotváří v tiskárně a už brzy by se měla objevit ve všech dobrých knihkupectvích. Obálku knihy zvolilo Argo vlastní, nicméně je velice podobná originálu. Nakladatelství Argo na svém facebookovém profilu Fantastika v Argu také prozradilo, že na příští rok chystá další Gaimanovu knihu. Více zatím neprozradili, ale bude se jednat o první vydání dané knihy v češtině. Na případné nové vydání Amerických bohů si tak nejspíš budeme muset ještě počkat.

Zdroje informací a obrázků: argo.cz, neilgaiman.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge