Blade Runner v novém knižním kabátku

Filmy Knihy Novinky

Vzhledem k tomu, že se do kin tento měsíc dostává film Blade Runner 2049, rozhodlo se nakladatesltví Argo znovuvydat také knižní předlohu prvního dílu.

Jeden z nejslavnějších sci-fi románů Philipa K. Dicka tak dostává novou obálku. Během své čtyřicetileté spisovatelské dráhy napsal třicet šest románů a pět povídkových sbírek, převážně v žánru science fiction. V roce 1962 vyhrál prestižní cenu Hugo v kategorii románů za Muže z vysokého zámku a v roce 1974 získal Cenu Johna W. Campbella za román Kutálejte se slzy mé, řekl policista.

Z jeho románů i povídek stále častěji těží Hollywood – viz filmy Blade Runner, Minority Report, Paycheck, Total Recall, Impostor. Jeho dílo přitahuje překvapivými, vysoce originálními zápletkami, často se odehrávajícími v alternativních realitách, kde platí zcela jiné zákony.

Rick Deckard je policejním agentem pověřeným likvidací lidských replikantů, dokonalých reprodukcí člověka, používaných pro práci na kolonizovaných planetách. Schopnost empatie a lásky má údajně odlišovat androida od člověka, znamená proto kritérium při selekci podezřelých.

Dickovi se v tomto románu podařilo vykreslit velice temný a přesvědčivý svět technicistní budoucnosti, ve které už téměř neexistují živá zvířata, jen umělá, a aby si člověk koupil živé zvířátko, musí si vydělat hodně peněz – třeba likvidací replikantů.

Zdroj informací a obrázků: Argo.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge