Proč? 13x proto v novém kabátku už na podzim

Knihy Novinky

Nakladatelství CooBoo chystá na říjen nové vydání knihy Proč? Třináctkrát proto od Jaye Ashera. Kniha tak dostane nejen novou obálku, ale i nového nakladatele. 

V češtině vyšla poprvé už v roce 2009, dva roky po vydání originálu. Tenkrát ji vydalo nakladatelství Albatros v edici Albatros Girl s kreslenou obálkou laděnou do růžové barvy. Když se loni objevily první zprávy o seriálovém zpracování, byla už kniha dost těžko sehnatelná. Po celém světě vzbudil seriál poměrně dost rozruchu a od své premiéry čelí poměrně dost velké kontroverzi. Je tak jasné, že se po předloze začali shánět i čeští čtenáři.

Řekněme si upřímně, ta původní obálka se ke knize nějak zvlášť nehodí. Ve mně vyvolává spíš asociace s romantickými komediemi typu Deset důvodů, proč tě nenávidím nebo knihami o zamilovaných puberťačkách (zdravím svou oblíbenou Georgii Louise Rennisonové!). Ono se sice říká „Nesuď knihu podle obálky“, jenže pravda je taková, že atraktivnější obálka prostě zvyšuje šanci, že ten kousek budete chtít opravdu vlastnit a ne si jej jen půjčit v knihovně.

Druhý den v říjnu tedy Třináctkrát proto vyjde podruhé. Pod svá křídla je převzalo nakladatelství CooBoo, které více odpovídá její cílové skupině, z názvu vypustilo otázku „Proč?“ a převzalo zahraniční obálku. Novinkou bude také pevná vazba.

Clay Jensen je úplně normální kluk na střední. Jednoho dne na verandě najde balíček – krabici od bot v balicím papíře, bez zpáteční adresy. A uvnitř? Sedm magnetofonových kazet. Kdo dnes poslouchá kazety? A má si je on vůbec na čem přehrát? Ale když Clay ze zvědavosti zasune první kazetu do sterea, svět se mu obrátí vzhůru nohama. Z reproduktorů se totiž ozve hlas Hannah Bakerové – jeho spolužačky, která spáchala sebevraždu. Proč tedy znovu vstupuje do jeho života? A navíc ho svým způsobem obviňuje z toho, co se stalo… proč? To je otázka, která se mu stále převrací v hlavě a na těch sedmi kazetách je třináct důvodů…

Láká vás kniha/seriál? Nebo vás kazety Hannah Bakerové nechávají klidnými?

Zdroje informací a obrázků: Databazeknih.cz, Distri.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge