Neuromancer Williama Gibsona se dočká svého filmu

Filmy Knihy Novinky

Abychom si trochu odpočinuli od všech těch adaptací young adult knížek, máme tu teď jednu lahůdku v podobě pořádné scifárny.

Řeč je o kultovní knize Neuromancer, kterou si nejvíce vychutnají příznivci kyberpunku a originálních žánrových vizí osmdesátých let. William Gibson za ni dostal cenu Hugo, Nebula a Pamětní cenu Philipa K. Dicka.

Case, jeden z nejlepších „kovbojů kyberprostoru“, kteří se pohybují ve virtuálním vesmíru, udělal chybu, za níž byl surově potrestán. Za neloajalitu vůči zaměstnavatelům platí poškozením nervového systému, což mu znemožňuje další práci a odsuzuje ho k uvěznění ve vlastním těle.

Při hledání léčby se dostává do japonské Chiby, kde se snaží vydělat si dost peněz, aby mu na nelegálních klinikách vrátili schopnost připojení mysli k počítači. Brzy se stává pouhým pěšákem ve hře, v níž se dvě mocné umělé inteligence snaží o nelegální spojení do jednoho celku za předem neznámým účelem.

Jde o hru, kterou ani tak schopný hacker jako Case nemusí přežít…

Kniha byla vydána v roce 1984 a je zajímavé, že se od té doby dočkala videohry, grafické novely, rádiového zpracování, audioknihy a dokonce své vlastní verze „soap opery“. Ačkoliv se o filmovém zpracování mluvilo nesčetněkrát, teprve tentokrát k ní opravdu dojde.

Režie by se měl ujmou Tim Miller, který má na kontě třeba úspěšného Deadpoola. Práce na filmu teprve započaly, takže ještě nevíme, kdo napíše scénář, ani jaké tváře uvidíme v hlavních rolích, ale vše je na dobré cestě.

Zdroj informací obrázků: ComingSoon.net, Deadline.com, DatabazeKnih.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge