Knihy Neala Shustermana se dočkají svých adaptací

Filmy Knihy Novinky

Jméno Neal Shusterman nám není tolik neznáme, jelikož jsme se v minulém roce dočkali vydání jeho dystopické knihy Bez šance. V blézké době ale o něm uslyšíme víc.

Bez šance je fascinující a temná dystopie ze světa, kde společnost zavedla nový zákon: Každé dítě má právo na život od chvíle početí až do věku třinácti let. Mezi třinácti a osmnácti je ale na rodičích, jestli ho vychovají až do dospělosti, anebo ho pošlou… rozpojit.

Tohle nenápadné slovo znamená, že problémové děti, sirotci, anebo prostě ty, které v sobě mají příliš vzdoru, jsou odeslány do sběrných táborů, kde jsou jejich těla rozebrána a orgány předány těm, co je potřebují. Takže technicky žijí dál – alespoň to dětem říkají.

Tři z nich, Connor, Risa a Lev, se setkávají v táboře a ani na okamžik nemají chuť žít dál…rozpojení. Jedinou šancí je útěk.

Filmová práva ke knize byla prodána už v roce 2014, ale od té doby se střídavě objevují informace o tom, že se projekt přesouvá dál. Až v roce 2016 se k projektu přidal také režisér. Režie se ujme Roger Avary, který se například režijně i scénáristicky spolupodílel na kultovním Pulp Fiction. Nejen že bude režírovat, ale společně se svou dcerou také sepíše scénář.

Už také známe tváře hlavních hereckých hrdinů Connora Lassitera, Risy Ward a Leviho “Leva” Caldera. Jsou jimi Ian Nelson, Kiernan Shipka a Percy Hynes White. Nejvíc známou tváří je asi Ian Nelson, kterého můžeme znát z oblíbeného seriálu Vlčí mládě nebo jako splátce třetího kraje v Hunger Games. Kiernan Shipka se objevila v seriálu Šílenci z Manhattanu nebo nadabovala Jinoru v seriálu Legenda Korry. Percy Hynes White se objevil například v Noci v muzeu nebo v seriálu Defiance. Natáčet by se mělo ve Winnipegu v Kanadě, není ještě ale známo kdy.

Bez šance ale není jediná kniha autora, která nejspíš bude mít svůj film. Další v hledáčku je autorova novinky Scythe, jejéž vydání se chystá na příští rok také v češtině a to pod názvem Smrtka.

Svět bez hladu, nemocí, válek, bídy. To vše se lidstvu povedlo. Zvítězilo dokonce i nad smrtí. Scythové jsou nyní jediní, kdo může ukončit jakýkoliv život a je jim přikázáno tak činit s cílem udržet objem populace pod kontrolou.

Na scénáři k filmu se podílejí Josh Campbell a Matt Stuecken. Kniha v  zahraničí vyšla během minulého roku a na rozdíl od Bez šance by mělo jít pouze u duologii. Pokračování, Thunderhead, by mělo vyjít v listopadu 2017. A tím nejspíš taky nekončíme.

Také autorova kniha Challenger Deep je připravována k možné adaptaci. Ovšem v tomto případě se na scénáři bude podílet sám Shusterman a zároveň bude film také produkovat. Kniha vypráví o boji chlapce s jeho mentálním zdravím, inspirací se autorovi stal jeho vlastní syn.

 

Zdroj informací a obrázků: TheFandom.net, Deadline.com, TheHollywoodReporter.com, DatabazeKnih.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge