HBO se postará o adaptaci 451 stupňů Fahrenheita

Filmy Knihy Novinky

Televizní stanice HBO hledá další a další možnosti, jak divákům přinést nové televizní trháky. Tentokrát jí oko padlo na oblíbenou knihu Raye Bradburyho.

Guy Montag, hrdina románu 451 stupňů Fahrenheita, žije ve své ohnivzdorné vile obklopen civilizací tryskových aut, raketových letadel, mechanické hudby a také ovšem policejních helikoptér a mechanických „ohařů“, kteří svým chemickým čichem neomylně sledují stopu zločince.

Kdo je však tímto „zločincem“? Ten, kdo překročí základní zákon této utopistické civilizace, tj. ještě vlastní a čte knihy, kdo nemyslí tak, jak je předepsáno myslet, kdo se pokouší uvažovat samostatně. Tohoto „zločinu“ se právě dopustí Montag. A o příšerné, hrůzné štvanici, kterou na něho uspořádá policie ve svých helikoptérách, o zmechanizovaném děsu, který je mu v patách v podobě mechanického ohaře s prokainovou jehlou v čelisti, o úděsné televizní reportáži z této honičky a o konečném zániku onoho odlidštěného světa vypráví tento příběh.

451 stupňů Fahrenheita je teplota, při níž papír hoří. V Bradburyho temné vizi budoucnosti nejsou hasiči vybaveni vodními stříkačkami, ale plamenomety, které ničí poslední svědectví svobodného myšlení – knihy. Až do dne, kdy si hasič Guy Montag začne klást znepokojivé otázky…

Scénáře i režie se ujme Ramin Bahrani, za produkcí budou stát Alan Gasmer a Peter Jaysen. Nebude to poprvé, co se dočkáme adaptace knihy. Dočkala se v roce 1966 svého filmu i divadelního ztvárnění.

Hlavního hrdinu si zahraje Michael B. Jordan, jeho manželku pak Laura Harrier. Jordana jsme mohli vidět v rebootu Fantastické čtyřky a brzy se objeví i v Black Pantherovi. Harrier nově uvidíme v novém Spidermanovi. Dále se můžeme těšit na Michaela Shannona, Sofii Boutella nebo Lilly Singh. Zatím jen není jasné, kdy začne natáčení a jestli půjde jen o film nebo rovnou seriál.

Zdroj informací a obrázků: EW.con, Variety.com, TheFandom.net, DatabazeKnih.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge