FILMOVÁ RECENZE: Nerve: Hra o život

Filmová recenze Filmy Knihy

Nevím jak vy, ale já jsem přesně ten typ filmového fanouška, který si před zhlédnutím jakéhokoliv filmu v kině poctivě projede tuzemské recenze, trailery, preview a všemožné agregáty hodnocení a až pak se může v klidu rozvalit na červené křeslo a usrkávat kolu. Před nedávnem se mi ale stalo, že jsem viděl kamaráda, jak jde spontánně do kina a vlastně neví na co. Tož jsem rozhodl pro podobnou „divočinu“ a vyrazil na film Nerve: Hra o život, o kterém jsem krom žánru nevěděl vlastně vůbec nic.

Už při sledování mi došlo, že se pravděpodobně jedná o film dle knižní předlohy, což se také potvrdilo. Stejnojmenná kniha z roku 2012 je prvotinou americké spisovatelky, původem z Havaje,  Jeanne Ryanové, která má v současné době na svém kontě ještě knihu Charisma (2015). Kniha zatím u nás nevyšla a po kratší internetové rešerši jsem neobjevil žádné známky, že by k tomu mělo v blízké budoucnosti dojít. Ono se není ani čemu divit,  příběh je vlastně relativně neslaná-nemastná variace na známé žánrovky jako např. Hunger Games, Erebos či Ready Player One a těmi je minimálně ten knižní trh značně přehlcen.

Za filmovou adaptací stojí dvojice režisérů- Ariel Schulman a Henry Joost, mezi jejichž nejznámější počiny patří třetí a čtvrtý díl hororové série Paranormal Activity. Za zmínku rozhodně pak stojí i obsazení, kde se objevilo hned několik zajímavých jmen. V jedné z hlavních rolí máme Davea Franca (Podfukáři, Sousedi 1/2 a 21/22 Jump Street). Ve filmu se také mihl známý americký youtuber Casey Neistat, který s herci natočil i tento skvělý prank (viz video). Roli protagonistky Vee si pak střihla mladičká Emma Roberts, pro kterou by film Nerve mohl být slibným začátkem filmové kariéry (dosud se objevovala primárně v televizní produkci).

Samotný děj se odehrává v New Yorku a sleduje život introvertní středoškolačky Vee, které změní život nově vznikající mobilní sociální hra Nerve. Do hry se každý může zapojit buď z pozice diváka nebo hráče – Venus si zvolí překvapivě roli hráče. Diváci hlasují o úkolech, které pak hráči musejí splnit a nahrát na mobilní telefon, za to jsou následně finančně odměněni. Pokud hráč výzvu odmítne nebo nesplní, tak ze hry vypadává. Staré známé pravidlo říká, že vítěz může být jen jeden a v případě Nerve tomu není jinak.

Ačkoliv je celý námět relativně neoriginální variace na Hunger Games lehce střihlá Erebosem a Ready Player One, film vcelku funguje. V druhé půli se scénář sice začne lehce rozpadat a určité scény přestanou dávat smysl a samotné finále působí lehce naivně a až moc osudově. Je tam vyloženě vidět zbytečné tlačení na pilu, kdy se tvůrci až snaží rozebírat složité otázky sociálních sítí a vlastně z Nerve dělají nový Matrix. A to zákonitě nemůže fungovat v rámci svižného young adult akčního thrilleru, obzvlášť když do toho připočítám některé kousky s kamerou, které jsou vyloženě haluz, při které jsem nevěřícně kroutil hlavou.nerve-poster-1132x509

Celé to do značné míry zachraňují dva hlavní hrdinové, které není těžké si oblíbit a fakticky jsem jim fandil, což se mi  například u dvojice Peeta a Katniss nestalo. Krom dvou velkých sympaťáků v hlavních rolí film zachraňuje i velmi povedený hudební podklad – převážně velmi oddechový funk – a musím se přiznat, že několik z písní, které se ve filmu objevily mám uložené ve svém playlistu.

Film má spoustu much, především technického rázu, ale myslím si, že cílovce to až tak vadit nebude. Pokud tedy překousnete nepříliš zajímavý děj a alespoň částečně vám sednou hlavní postavy, tak si určitě tuhle akční jízdu užijete. Za sebe musím říct, že kdybych se takhle spontánně nevydal do kina, tak by mě tenhle film s největší pravděpodobností minul, což by ve výsledku byla docela škoda.

Hodnocení: 65%

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge