KNIŽNÍ RECENZE: Pomsta a rozbřesk

Knižní recenze

Pokud by žánr knih pro mladé podléhal trendům, pak by tím současným byly rozhodně retellingy. Příběhy inspirované klasickými pohádkami jsou totiž v poslední době velmi oblíbené a autoři si s nimi dokážou opravdu vyhrát. Jedním z těch nejnovějších je kniha Pomsta a rozbřesk, která vdechuje nový život příběhům Tisíce a jedné noci.

pomsta-a-rozbreskNázev: Pomsta a rozbřesk
Autor: Renée Ahdied
Počet stran: 400
Nakladatel: CooBoo
Datum vydání: 12. září 2016

Zemi zvané Chorásán vládne obávaný kalif Chálid Ibn al-Rašíd. Přestože je mu teprve osmnáct let, provází ho opravdu nepěkná reputace a většina obyvatel města Rej ho nenávidí. Už několik měsíců jsou totiž dívky z Rej vybírány, aby se za soumraku staly Chálidovou manželkou. A aby za rozbřesku zemřely s hedvábný provazem kolem krku. Po smrti další dívky, Šívy bin-Latíf, se přihlásí první dobrovolnice, Šeherezáda al-Chajzurán. Vyzbrojena pouze vlastním důvtipem a nenávistí v srdci se stává kalifovou manželkou. Šeherezáda však není připravena zemřít, naopak má v plánu zabít Chálida, ukončit tak jeho krutovládu a pomstít nejen svou nejbližší přítelkyni Šívu. Celou svatební noc mu vypráví příběh, a když nastane ráno, požádá jej o další den mezi živými.

Dožiju se zítřejšího západu slunce. Jen si nemysli. Přísahám, že se dožiju tolika západů slunce, kolik bude potřeba.
A pak tě zabiju.
Vlastníma rukama.

Původní příběhy Tisíce a jedné noci nejspíš alespoň trochu znáte. Pomsta a rozbřesk začíná bez dlouhých úvodů rovnou svatební nocí Šeherezády a Chálida. O postavách, jejich minulosti a pohnutkách, stejně jako o celém světě, ve kterém žijí, se tedy dozvídáme postupně. Od začátku jsem sice tušila, že půjde o nějakou kletbu, která stojí za smrtí dívek, na její odhalení jsem si ale musela pěkně dlouho počkat. Autorce tak rozhodně nemůžu upřít schopnost vtáhnout čtenáře do děje a udržovat ho napjatého jako strunu.

Celý svět Chorásánu je prodchnutý magií, hýří všemožnými barvami a voní po exotických jídlech a koření. Autorka používá při popisech či osloveních různé arabské výrazy, se kterými však pomůže slovníček na konci knihy. Z příběhu tak opravdu dýchá atmosféra Blízkého východu. Šeherezáda je krásně drzá a nebojácná, naproti tomu Chálid se chová tak odměřeně, že kolikrát zapomenete, že je mu teprve osmnáct. Některé vedlejší postavy, například prostořekou služebnou Despinu a kapitána stráží Chalála, jsem si oblíbila hned. Zato rodina a přátelé Šeherezády, kteří s jejím rozhodnutím nesouhlasí, jsou rozhodnuti ji od tyranského kalifa za každou cenu osvobodit. Jejich plány byly po dlouhou dobu zahaleny tajemstvím, takže jsem chvílemi vážně trnula nad tím, co vlastně chystají.

„On si zaslouží zemřít za to, co způsobil naší rodině. Nenechám ho, aby mi vzal cokoli dalšího…“

Ze začátku jsem se malinko ztrácela, hlavně v množství postav, jejich titulech a neobvyklých jménech. Se začátkem Šeherezádina vypravování jsem však příběhu propadla a nedočkavě četla dál. Nemusíte se bát, těch příběhů není tisíc, takže děj pěkně odsýpá. Kromě hlavní linky se Šeherezádou autorka občas přeskočila k jejímu otci Džandahárovi nebo její dětské lásce Tárikovi. Právě tyto odbočky dokázaly z poměrně běžného retellingu vytvořit něco mnohem zajímavějšího. Jen z toho tajemna mohla ke konci odhalit trochu více a nalákat tak na druhý díl. Nějaký ten „wow moment“ sice přišel, ale klidně mohl být ještě větší.

Pokud jste si retellingy pohádek stihli oblíbit, určitě sáhněte i po Pomstě a rozbřesku. Pohádkový původ knihy však není až tak zásadní, takže ji můžu doporučit i kvůli té orientální atmosféře, na kterou v mnoha young adultkách nenarazíte. V každém z nás je navíc tak nějak kus dítěte, takže určitě není na škodu si oblíbené pohádky čas od času připomenout, třeba právě v modernějším podání. Jo a je to jen duologie, žádná dlouhá sága, za což dávám taky plus.

Hodnocení: 70 %

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge