KNIŽNÍ RECENZE: Dvůr trnů a růží

Knižní recenze

Může být netvor zároveň vílou a kráska vražedkyní? Když se obyčejná lidská dívka ocitne ve světě nesmrtelných kouzelných bytostí, který ohrožuje zlá kletba, nic vlastně není nemožné.

dvur-trnu-a-ruziNázev: Dvůr trnů a růží
Autor: Sarah J. Maas
Počet stran: 440
Nakladatel: CooBoo
Datum vydání: 3. srpna 2016

Devatenáctiletá Feyre to nemá zrovna jednoduché. Ač je nejmladší ze tří sester, musí se každý den bojovat o to, aby měla její rodina co jíst. Před lety totiž dala své umírající matce slib, že se o otce a své sestry postará. Ulovit v lese nějakou tu zvěřinu, stáhnout ji z kůže, maso uvařit či usušit, kůži prodat na trhu a každý meďák dvakrát obrátit, než za něj něco koupí. Feyřina otce zmrzačili rozlícení věřitelé a její starší sestry Elain a Nesta si nejspíš ještě příliš dobře pamatují lepší život, než aby jí s něčím opravdu pomohly. Kdyby si tak alespoň našly hodné manžely a vdaly se…

Jednoho opravdu mrazivého zimního dne se Feyre povede v lese narazit na zatoulanou laň. K její smůle si na její kořist brousí zuby taky velký šedivý vlk. Je to vznešená víla, která pronikla přes Zeď, nebo obyčejný vlk? Vznešenou vílu prý dokáže usmrtit jen zbraň vyrobená z jasanu. Před třemi lety, v době, kdy se měli lépe, si Feyre pořídila jediný šíp z jasanového dřeva. Kdyby náhodou. Nemyslela si, že by ho někdy použila, jenže teď nemohla riskovat. Bez té laně bude její rodina další den bez večeře…

O dva dny později se ve dveřích objeví podivné vílí monstrum. To Feyre obviní z porušení Úmluvy, kterou kdysi lidé uzavřely s vílami. Zabila vznešenou vílu a musí tak zaplatit svým vlastním životem. Buď ji monstrum zabije, nebo ji odvede do Prythianu, kde stráví zbytek svého života. Feyre se rozhodne pro život v zemi, o které slyšela jen ty nejhorší zvěsti. Nevzdává se totiž naděje, že se jí časem podaří uprchnout a dodržet slib, který dala své matce.

Zabila jsem kouzelnou bytost. To byl můj zločin.

Podivné monstrum odvede Feyre do poloprázdného sídla na Jarním dvoře. V podstatě by mohla žít kdekoli v Prythianu, avšak ostatní dvory nejsou k lidem zrovna přívětivé. Zvíře se na dvoře promění ve zlatovlasého bojovníka, krásného a nelítostného. Jmenuje se Tamlin a vlk, kterého Feyre zabila, byl jeho přítel Andras. Kromě něj žije v domě jeho vyslanec Lucien a pár sluhů. Všichni stále nosí zdobené masky, jaké se používají při karnevalech. Před téměř padesáti lety totiž zemi postihla tajemná nákaza, která oslabila kouzelnou moc všech bytostí a kvůli které jim už masky navždy zůstaly. Feyre se pomalu seznamuje s Jarním dvorem a nevzdává se naděje na návrat ke své rodině. V Prythianu se však dějí věci, kvůli kterým nemůže věřit ani vlastním smyslům… Tamlin ji po ujistí, že je o její rodinu dobře postaráno a její útěk by znamenal téměř jistou smrt. Feyre se tak pomalu smiřuje se svým osudem a začne prozkoumávat nejen dvůr, ale i vlastní schopnosti.

Příběh Krásky a Zvířete, na kterém je Dvůr trnů a růží založen, nejspíš dobře znáte. Tamlin patří mezi vznešené víly, obdařené bytosti vládnoucí magií, které se nebojí pro vlastní blahobyt zabíjet, a jeho zvířecí stránka je spíše výjimečnou schopností než opravdovým prokletím. Feyre však také není klasickou kráskou, ale hlavně skromnou lidskou dívkou, kterou baví malovat a neumí číst. Rozhodně nemá přehnané cíle a nechce spasit celý svět, za což knize dávám plusové body.

„Mohla jsi být tou, která osvobodí Tamlina i jeho moc, kdybys nebyla hluchá k vlastnímu srdci.“

Celý příběh se odehrává ve fiktivním světě, kde si většinu území zabraly mocné bytosti, víly. Od maličkého světa smrtelníků je odděluje pouze Zeď. Kdysi na tom však byli smrtelníci hůř, dlouho otročili a sloužili vílám a svou svobodu si museli vybojovat v krvavé válce. Země víl byla rozdělena mezi sedm dvorůJarní, Letní, Podzimní, Zimní, Jitřní, Denní a Noční. Srdcem téhle férie je tajemný kraj pod Horou, ze kterého vedou šikovné zkratky na ostatní dvory. Každý dvůr však skrývá různé nástrahy a Prythian rozhodně není místem, kterým by se chtěla osamocená lidská dívka toulat. Ne všechny víly jsou vznešené a ty nižší jsou často opravdovými bytostmi z nočních můr.

Osobně mám retellingy i fae hodně ráda, takže u mě autorka kápla na tu správnou kombinaci. Navíc jsem jí vážně vděčná za to, že má Fayre devatenáct a nedělá ze sexu něco, o čem se nemluví. Víly dokáží být pěkně kruté, takže nečekejte žádnou Amálku. Fayre se mi jako hrdinka líbila, její chování jsem většinou chápala a nějak zvlášť mě nepřekvapovalo. Chuť omlátit jí tu knížku o hlavu jsem měla jen jedinkrát, což se o Tamlinovi říct nedá. Ovšem podle anotace dvojky (kterou už mám objednanou, v angličtině) to vypadá, že se dočkáme o dost temnějšího příběhu. Žádné „A žili spolu šťastně až do smrti“!

Dvůr trnů a růží je rozhodně povinností pro všechny fanoušky Sarah J. Maasové a pohádkových retellingů. Oproti většině klasických young adult knížek má Dvůr o něco starší hrdinku a nebojí se zabrousit do trochu dospělejších témat. Stále však jde o pohádkový fantasy příběh o síle lásky, která dokáže porazit i opravdu ošklivou kletbu.

Hodnocení: 95 %

2 thoughts on “KNIŽNÍ RECENZE: Dvůr trnů a růží

  1. Knížku jsem si koupila teď v neděli a v pondělí jsem jí přečetla. Musím říct, že je to vážně krásně poutavý příběh takže se knížka čte velmi dobře. Líbí se mi, že i když je to pohádkový fantasy příběh tak tam jsou i trochu téma pro dospělé. Moc se těším na další díl a trochu mě mrzí, že má vyjít až příští rok. Knížka vážně stojí za to a můžu ji jedině doporučit

  2. Knihu jsem si objednala a myslela jsem, že je tohle jen samostatná kniha. Série mě sice baví číst, ale potom na to psát recenze a shánět např. 2. díl. Jinak dík za recenzi, nikdo nemluví o tom, jaké monstrum bylo doopravdy.:) díky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge