První tváře filmové Temné věže

Filmy Knihy Novinky Seriály

O zfilmování oblíbené knižní série Temná věž se mluví už nějaký ten pátek, teprve ale minulý rok se začalo něco pořádného dít. Sony Pictures totiž spojilo síly s MRC, aby spolufinancovali celý projekt. Sony si vezme totiž na mušku startovní filmy série a zbytek se nejspíš přesune na televizní obrazovky.

Temná věž (The Dark Tower) je série fantasy knih Stephena Kinga popisující cestu hlavního protagonisty a antihrdiny Rolanda Deschaina z Gileadu, posledního „pistolníka“, při hledání Temné věže. Stephen King považuje sérii Temná věž za svou magnum opus. Kromě sedmi románů se mnoho z ostatních Kingových děl nějak vztahuje k Temné věži, ať už příběhy, znaky nebo pojmy. Poté, co série románových knih byla dokončena, následovala série prequel komiksů.

V češtině nesou knihy názvy: Pistolník (1982), Tři vyvolení (1987), Pustiny (1991), Čaroděj a sklo 1997), Vlci z Cally (2003),  Zpěv Susannah (2004), Temná věž (2004), Závan klíčovou dírkou (2013) a povídková sbírka Všechno je definitivní: Sestřičky z Elurie (2002). Série u nás v češtině začala vycházet až v roce 1999 a to u nakladatelství Beta, od té doby jsme se dočkali pár znovuvydání.

dark-tower-books

Scénář filmu se bude odvíjet od událostí první knihy, Pistolník, a bude vyprávět o vztahu mezi Rolandem a Jakem. Na scénáři spolupracují Anders Thomas Jensen, Akiva Goldsman a Jeff Pinkner, kteří původní verzo scénáže kompletně předělali. Podle posledních zpráv ovšem tvůrci už své hlavní dvě hvězdy vybrali. Do role Rolanda byl obsazen Idris Elba a muže v černém si zahraje Matthew McConaughey.  Stephen King toto obsazení sám potvrdil na svém Twitteru…

King je známý tím, že nabízí filmová práva ke svým knihám za pouhý jeden dolar, jen aby viděl, jak se jeho díla mění v něco vizuálního, byl v případě adaptace Temné věže velice trpělivý. Přece jenom sám řekl, že první díl začal psát v posledním roce vysoké a od té doby už ušel dlouhou cestu.

Jsem rád, že se Temná věž konečně dostane na filmové plátno. Těm, kteří s Rolandem a jeho přítelem ušli dlouhou cestu v honbě za Temnou věží, se konečně splní jeden velký sen. Je to úžasná a brilantní přístup k mým knihám,“ řekl nedávno ve svém prohlášení. Na režisérskou stoličku usedne Nikolaj Arcel.

Příběh filmu ovšem bude začínat někde v polovině knihy, což může fanoušky docela naštvat, ale podle Kinga si na to brzy zvyknou, protože to má prý příběhu pomoci. Nejdřív bychom se měli dočkat filmové trilogie a pak bude následovat televizní minisérie.

Zdroj informací a obrázků: PageToPremiere.com, Hypable.com, Deadline.com, Wikipedie.cz, EW.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge