Filmové adaptace knih Matthewa Quicka

Filmy Knihy Novinky

Pokud vám jméno Matthew Quick nic neříká, pak vězte, že je to autor knižní předlohy filmu Terapie láskou, která vtrhla na filmová plátna v roce 2012 a Jennifer Lawrence vynesl oscarovou sošku za herečku v hlavní roli. Teď se dočkáme dalších dvou filmů vycházejících z jeho knih.

SORTA LIKE A ROCKSTAREntertainment Weekly přišlo s informací o tom, že adaptace knihy Sorta Like a Rockstar našla svého režiséra. Je jím Miguel Arteta, který se v posledních letech podílel spíše na televizních seriálech, ale má také zkušenost s jinou filmovou adaptací oblíbené knihy – konkrétně filmu Mládí v hajzlu (C.D.Payne).

Sorta Like a Rockstar vypráví příběh Amber Appleton, středoškolačky, co potají bydlí s mámou v autobuse po té, co je mámin přítel vykopl z domu. Je to tentýž autobus, kterým její matka vozívá děti do školy a i když jejich situace není nijak příznivá, dokáže se Amber na svět stále dívat optimisticky.

Snaží se do světa okolo sebe přinést víc světla, i když život s alkoholickou matkou není žádné peříčko a ani její přátelé nemají zrovna lehké životní pořízení.

Když její svět ale otřese tragédie, je postavena před otázku, jestli dokáže stále být tou veselou dívčinou? Zůstane tou samozvanou princeznou optimismu a bude i nadále využítvat svět jako své pódium a sebe jako… rock star?

Práva k filmu zakoupilo For Searchlight Pictures, scénáře se ujme Ol Parker, produkci pak mají na starosti Wyck Godfrey, Marty Bowen, Lee Stollman a Ellen Goldsmith-Vein.

Odpustte mi vas LeonardKromě toho se můžeme také těšit na adaptaci knihy Odpusťe mi, váš Leonard, které jsme se dočkali minulý rok v češtině u nakladatelství Knižní klub. Filmová práva zakoupilo The Weinstein Company, které nám přineslo třeba ne zrovna úspěšnou adaptaci Vampýrské akademie.

Odpusťte mi, váš Leonard se soustřeďuje na středoškoláka Leonarda, který se rozhodl zabít svého nejlepšího přítele a pak sebe. Nadešel totiž den jeho narozenin, proto si do batohu vedle učebnic přibalil P-38, pistoli nacistického důstojníka, kterou zdědil po svém otci. Už se nemůže dočkat.

Ještě předtím se však musí rozloučit se čtyřmi lidmi, na nichž mu záleží: sousedem Waltem, posedlém Humphreym Bogartem, houslovým virtuózem a spolužákem Babakem, Lauren, jež miluje Ježíše (a do níž byl trochu zamilovaný zase Leonard), a herr Silvermanem, který ho na střední učí o holokaustu…

Na režisérskou stoličku usednou Channing Tatum a Reid Carolin, kteří mimo jiné mají na starost také adaptaci knihy Syn (Jo Nesbø), scénárista se zatím hledá.

Love May FailNo a do třetice tu máme další adaptaci Quickovy knihy. Jde o jeho poslední knihu, Love My Fail, která vyšla v červenci loňského roku. Filmová práva zakoupilo Tristar, scénář sepsal Mike White a do hlavní role byla již předběžně obsazena oblíbená Emma Stone, o níž jsme nedávlo psali v souvislosti s adaptací 101 dalmatinů.

Love May Fail je kniha o ženě, které skončilo nevydařené manželství, když přišla na manželovu nevěru, a která se vydává do svého rodného města, aby očistila jméno své oblíbené učitelky. Portia tak opouští slunnou Floridu a vydává se do Jersey, aby zachránila pověst člověka, který pomáhal všem svým studentům a který je po traumatickém školním incidentu zanechán sám a zlomený.

Vypadá to, že se z Matthewa Quicka pomalu ale jistě stává zlatý knižní důl, jako tomu je u Johna Greena. Uvidíme, kdy se kterých adaptací dočkáme a jestli budou stejně oceňované jako Terapie láskou. Možná se mezitím dočkáme také dalších vydání knih v češtině, abychom se na filmy mohli náležitě připravit. Rozhodně doporučuji sáhnou po Odpusťe mi, váš Leonard, protože je to opravdu skvělá kniha.

Zdroj ifnormací a obrázků: MatthewQuickWriter.com, CSFD.cz, TheFandom.net, EW.com, HollywoodReporter.com, Deadline.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge