Sleva na knihy, když si přinesete vlastní zbraň aneb vítejte v Texasu

Knihy Novinky

Nový zákon, který vešel v platnost na začátku roku 2016, dovoluje nosit občanům státu Texas příruční střelnou zbraň na veřejnosti – za podmínky vlastnění platného střelného průkazu. Z historického hlediska patří právo na vlastnění střelné zbraně k naprostému základu života v některých amerických státech.

Momentálně ale panují vcelku vášnivé rozepře jak mezi politiky, tak mezi širokou veřejností. Přeci jen nošení revolveru u pasu připomíná Divoký západ a je otázka, jestli je to v dnešní době vážně nutné.

Se zbraní se tedy můžete promenádovat po ulici, při návštěvě bistra či nákupního centra ale mohou nastat problémy. Majitelé restaurací a obchodů mají právo zakázat vstup se zbraní do svých podniků. Někteří této možnosti využívají, jiní na tom ale staví svůj byznys.

4822145896_758c48b232

Knihkupectví Brave New Books v Austinu, které se zabývá prodejem knih o konspiračních teoriích, politice, ekonomii a přežití v přírodě (docela divočina, co?), zavedlo deseti procentní slevu pro všechny zákazníky, kteří přijdou nakupovat se zbraní. Minulý týden byla v knihkupectví dokonce i beseda o zodpovědném zacházení se zbraněmi a nové legislativě, kterou vedl Michael Cargill, majitel prodejního řetězce Central Texas Gun Works. Podobný postoj zaujímá i několik texaských restaurací, které nabízí slevu či speciální nabídku pro ozbrojené hosty.

K celé záležitosti se vyjádřil i majitel knihkupectví John Bush: „Považuji za důležité, aby lidé měli možnost vzít bezpečnost do vlastních rukou. Ve světě, kde se každým dnem více a více střílí, je na nás, abychom se postarali o bezpeční našich nejbližších.“

Jestli se knihkupectví snaží o nějakou osvětu, či takto jedná pouze z recese a snaží se svým laciným trikem zviditelnit v médiích, nedokážeme posoudit. Celá kauza okolo zbraňové legislativy ve Spojených státech je totiž choulostivé téma a většina politiků raději chodí okolo horké kaše, než aby se k tématu smysluplněji vyjádřili.

Zdroj: The Guardian

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge