Na co v únoru (ne)vyrazit do kina

Filmy Filmy v kinech Novinky

Na rozdíl od světa počítačových a konzolových her, kde je první měsíc v roce vždy předzvěstí povánočního sucha, jsme měli možnost v lednu vidět na stříbrném plátně hned několik zajímavých počinů, které se časově chtěly vejít do nominací na Zlaté glóby a ceny Akademie. Lednu tak jednoznačně vévodila dvojice westernů-  The Revenant (recenze ZDE) a Hateful Eight, které ještě doplnily snímky jako Joy či zklamání v podobě Lídy Baarové.

Když se podíváme na únor, dočkáme se hned několika zajímavých adaptací knih či komiksů. Co se týče mimožánrové produkce, tak bych asi vypíchl novinku Michaela Baye, který se svou lehce artovou akčňárnou 13 hodin: Tajní vojáci v Benghází rozpoutá peklo na Blízkém východě. Pokud dáváte přednost uvolněnější zábavě, tak můžete vyzkoušet pokračování legendárního Zoolandera a pro silnější žaludky tu bude česká muzikálová komedie od Michala Davida nesoucí název Decibely lásky, kde se mihne například bývalý čutálista Pavel Horváth v roli popeláře – trend Babovřesek tedy rozhodně nekončí.

Dánská dívka (4. února)
Začátek února se bude nést ve velkém stylu. Do českých kin totiž konečně dorazí adaptace románu amerického spisovatele Davida Ebershoffa s názvem Dánská dívka. Jedná se o životopisné drama ze začátku minulého století, které popisuje život dánského malíře Einara Wegenera, který jako jeden z prvních podstoupil operaci změny pohlaví. Do role Einara (později Lili) byl obsazen Eddie Redmayne, který si loni získal srdce diváků za fenomenální ztvárnění role Stephena Hawkinga v Teorii všeho. Režisérskou pozici zaujal Tom Hooper, který na svém kontě má například poslední adaptaci Bídníků z roku 2012 nebo drama Králova řeč. Zajímavá předloha, skvělé obsazení a uznávaný režisér – něco mi říká, že to bude sakra dobré.

Mrzout (4. února)
Další Skandinávie. Tentokrát se ale podíváme do Finska. Mrzout je filmovou adaptací stejnojmenného románu Tuomase Kyröa, který lehce připomíná veleúspěšného Stoletého staříka od Jonassona. Máme tu chlápka, který za posledních padesát let nemusel vylézt ze své chalupy a v klidu si osamotě živořil, bohužel se ale musí vydat kvůli zdravotním komplikacím do Helsinek, aby navštívil fyzioterapeuta. Čeká nás tak divoká jízda plná divného severského humoru, který ale ne úplně každému sedí.

Deadpool (11. února)
Komu přijdou všechny komiksárny tak nějak na jedno brdo, měl by zbystřit. Deadpool je totiž vším, jen ne tou klasickou marvelovkou. Čekají nás drsné hlášky, hektolitry falešné krve, oplzlé narážky, hraní si se čtvrtou kamerou a spousta dalších úchyláren. Pokud čekáte orgie na zeleném plátně, tak vás asi zklamu. Deadpool se svým rozpočtem nemůže rovnat například zajetým Avengers, ale o to více se Tim Miller musel spolehnout na svůj filmařský um a již trailery potvrdily, že to bude velká show. Pro mě samotného je Deadpool jeden z nejzajímavějších počinů posledních let, jsem rád, že se po vzoru Nolanova Batmana dočkáme dalšího dospělého filmu se superhrdiny.

Robinson Crusoe na ostrově zvířátek (18. února)
Daniel Defoe a jeho Robinson Crusoe je dílo, které zná v nějaké podobě snad každý. Na motivy této knihy bylo natočeno nespočet různých filmů různé kvality. Za nejzajímavější asi považuji Zemeckisovo moderní zpracování s názvem Trosečník, kde si Robinsona střihl Tom Hanks. Robinson Crusoe na ostrově zvířátek není žádným velkofilmem, jedná se o francouzský animák, který míří především na ty nejmladší. Má ale to štěstí, že únor nepřináší žádnou větší konkurenci, pokud v dohledné době máte chuť na kreslený film, budete se muset spokojit s tímhle.

Brooklyn (25. února)
Posledním únorovým filmem dle knižní předlohy bude romantické drama Brooklyn od Colma Tóibína. Mladá Ellis (Saoirse Ronan) si v padesátých létech sbalí svých pár švestek a vypraví se z rodného Irska za velkou louži. Tam na ni čeká tvrdý šok v podobě velkoměsta, nakonec ale narazí na italského dělníka Tonyho (Domhnall Gleeson), do kterého se Ellis překvapivě zamiluje. Zní to kýčovitě a asi to i kýčovité bude, ale pro fanoušky tradiční romantiky jasná volba.

BONUS: Padesát odstínů černé (28. ledna)

Loni na Valentýna se v kinech objevila adaptace erotického románu Padesát odstínů šedi. Letos na Valentýna nás čeká tak akorát Deadpool, ale aby fanoušci E L James neodešli s prázdnou, jelikož pokračování Padesátky se dočkáme až příští rok, tvůrci parodické série Scary Movie přichází s filmem Padesát odstínů černé. Záměrně říkám film, jelikož jestli se bude jednat o komedii, respektive vtipnou komedii, to si nedovolím odhadnout. Dle traileru to ale působí, že se tvůrci utápí stejně, jako při posledních dílech Scary Movie…

Zdroje: ČSFD, TotalFilm

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge