KNIŽNÍ RECENZE: Rudá královna

Knihy Knižní recenze Novinky

Království Norta, někdy ve vzdálené budoucnosti. Svět prošel peklem a národy teď válčí o místo pro život a úrodnou půdu. Obyvatelstvo je však rozdělené víc, než kdy dřív. Těm vyvoleným totiž koluje v žilách stříbrná krev a ovládají nadpřirozené schopnosti. Zato obyčejní lidé mají krev rudou, svůj život podřizují Stříbrným a není na nich nic nadpřirozeně zajímavého. Tedy až na jednu výjimku.

ruda-kralovnaNázev: Rudá královna
Autor: Victoria Aveyard
Počet stran: 360
Nakladatel: CooBoo
Rok vydání: 2015

Mare Barrowová je na začátku příběhu obyčejnou zlodějkou, která se snaží pomoct vlastní rodině, jak nejlépe umí. Neučí se řemeslu, sehnat práci nemá šanci a je jí tak jasné, že ji v 18 letech odvedou do armády. Stejně jako její tři starší bratry a tisíce chudých Rudých. Její jediný přítel Kilorn je rybářským učněm a armádě se tak vyhne. Krutým zásahem osudu Kilornův mistr umírá a jemu zbývá poslední týden svobody. Mare vymyslí plán, jak se službě vyhnout a utéct z Norty, jenže k jeho uskutečnění potřebují více peněz, než kolik dokáže průměrná rudá rodina našetřit za několik let. Do hry totiž vstupuje organizace rebelů, kteří si říkají Šarlatová hlídka. Kradení mezi Rudými na lístek do bezpečí nestačí a tak se Mare vydává do Létova, mezi bohaté a schopnostmi obdařené Stříbrné. Ve městě však záhy vypukne panika a Mare je nucena utéct. Večer se schovává v hostinci za vesnicí a okrádá opilé návštěvníky, jenže už ví, že se naděje na lepší budoucnost pro ni i pro Kilorna rozplynula.

„Bohové nám vládnou dál. Jenomže sestoupili z nebes a už nejsou laskaví.“

Druhý den ráno si pro Mare přijdou strážní z královského letního paláce. Celou cestu si myslí, že ji někdo prozradil a teď ji pošlou do války, nebo jí královská garda rovnou setne hlavu. Po příjezdu do paláce však Mare dostane stejnokroj služebných a má za úkol pomáhat při nadcházející slavnosti. Mare sice Stříbrnými pohrdá a skákat jak oni pískají, se jí příčí, jenže pro svou rodinu by udělala cokoliv. Do letního sídla královské rodiny se totiž sjely všechny významné Stříbrné rodiny. Během Boje o trůn se představí dívky z každé rodiny – pochlubí se nejen svou krásou, ale hlavně svými schopnostmi. Čím smrtelnější, tím lepší. Během téhle zvláštní přehlídky dojde k nehodě, kdy se Mare doslova zřítí do arény, přímo na elektrický štít, který má chránit diváky. Jistá smrt, že? Jenže Mare se vůbec nic nestane. Přestože má krev rudou a ne stříbrnou, ukáže se, že dokáže ovládat elektrickou energii. A barva její krve je tajemství, které se rozhodne královská rodina před celou zemí ututlat.

Z Mare Barrowové se stane Marina Titanosová, ztracená dcera váženého generála. Její uvedení do společnosti Stříbrných spustí jeden velký kolotoč lží, přetvařování a mocenských bojů. Denně se musí potkávat s korunním princem Calem, jeho mladším bratrem Mavenem i s podezíravými zástupkyněmi všech urozených rodů. Nebezpečná hra na Rudou královnu může začít.

„Co potřebuju a co chci, to jsou dvě rozdílné věci.“

Svět, ve kterém se příběh Mare Barrowové odehrává, je tak trochu obestřen tajemstvím. Postupně se dozvídáme, že se Norta rozkládá někde na východě dnešní Severní Ameriky a jde tedy o postapokalyptickou dystopii s prvky fantasy. Z hlediska technologií a vyspělosti jde tak trochu o mix moderní doby a středověku. Bohatí Stříbrní si užívají moderní techniky, jako jsou tryskáče a sportovní auta, chudí Rudí žijí ve skromných chatrčích, kde je nejdražším kouskem stará televize. Místo telefonů využívají lidé dopisy, královská rodina se plaví lodí a dojde i na vzducholodě. Sama jsem zvědavá, jaký svět odkryjí další díly této povedené série.

„Jedna lež mě pozvedla, jiná mě jednoho dne opět srazí k zemi.“

Rudá královna je opravdu dobře napsaná a vlastně se čte úplně sama. Děj má poměrně rychlý spád a napínavé momenty vám nedovolí knihu hned tak odložit. Kombinace dystopického královského dvora, nadpřirozených schopností a revolty proti systému je v žánru young adult poměrně osvěžující a rozhodně baví. Autorka si navíc připravila pár pěkných zvratů, díky kterým dostává příběh opravdu šťávu. V průběhu knihy se sice sem tam objevují různé náznaky, ale Rudá královna není detektivka, u které potřebujete celý příběh odhadnout už před velkým odhalením. Pokud se vám líbily například knihy Skleněný trůn nebo Legenda (Marie Lu), dejte Rudé královně určitě šanci.

Hodnocení: 90 %

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge