FILMOVÁ RECENZE: Spotlight

Filmová recenze Filmy Novinky

Historie skupiny investigativních novinářů amerických novin The Boston Globe nesoucí název Spotlight má již více než čtyřiceti letou tradici. Jedná se o skupinu žurnalistů, která dlouhodobě pracuje na rozsáhlých a zapeklitých případech, které potřebují důkladné prošetření.

Její největší úspěch přišel v roce 2002, kdy rozmotala prohnilé sítě katolické církve a odhalila tak více jak sedmdesát knězů-pedofilů, kteří působili v okolí Bostonu. Za tento nevídaný čin si Spotlight  v roce 2003 odnesl i prestižní literární ocenění – Pultizerovu cenu. Po třinácti letech se k nám dostává i filmové zpracování celé kauzy, které patřilo mezi to nejzajímavější na loňském festivalu v Benátkách.

SPOTLIGHT-PosterRežie: Tom McCarthy
Hrají:  Rachel McAdams, Mark Ruffalo, Michael Keaton, Liev Schreiber, Stanley Tucci, Billy Crudup, John Slattery, Len Cariou, Jamey Sheridan, Brian D’Arcy James, Paul Guilfoyle, Elena Juatco, Neal Huff, Duane Murray, Brad Borbridge, Richard Jenkins, Don Allison, Janet Pinnick
Světová premiéra: 16.11. 2015
Česká premiéra: 7.4.2016

Asi každý z nás zná nějaký ten vtip o knězi a malém chlapečkovi. Asi každý z nás se takovému vtipu někdy zasmál.

Teď si ale představte, že se nejedná o vtip, nýbrž o krutou realitu. Divný, co? Slovo „divný“ pak krásně vystihuje pocit, který jsem si prožil při závěrečných titulcích.

Občas si po shlédnutí filmu říkám, že bych změnil tohle a tamto a film by byl třeba lepší. U Spotlightu jsem to nutkání neměl. Od začátku do konce – celých 130 minut – jsem seděl jako přibitej a s otevřenou pusou koukal na ten nevídaný koncert.

Spotlight exceluje na všech frontách. Herecké obsazení v čele s Ruffalem, Keatonem a McAdamsovou funguje náramně, každá z postav má svou minulost, své problémy a své přesvědčení, které postupem času více a více slábne. Navíc vše vypadá velmi přirozeně a nikde se netlačí zbytečně na pilu. Zde tedy bez výhrad.

Alfou a omegou celého filmu je pak strhující děj, který se držel všech reálií a nabídl tak objektivní pohled na věc bez jakékoliv propagandy. Osobně jsem čekal, že tvůrci budou trošku shovívavější k této choulostivé aféře a vše bude umírněno a stane se z toho mělká fraška, která pouze představí zajímavou kauzu, ale zásadněji ji nebude rozpitvávat. Spletl jsem se. Tom McCarthy se nebál a vše naservíroval bez jakýchkoliv okolků. Atmosféra je tedy strhující, naprosto nepřibarvená a nutí vás přemýšlet.

V životě jsem nezažil, že by film takovým způsobem dokázal změnit moje přesvědčení. Vždy jsem považoval katolickou církev za pilíř křesťanských tradic a McCarthy dokázal během dvou hodin zničit veškeré mé ideály. Teď bych si o kostel neopřel ani kolo.

Spotlight je prostě must-see loňského, respektive letošního roku. Skvělé zpracování a silné téma dělají z tohoto snímku jeden z nejlepších filmů posledních let. Už dlouho se mi nepodařilo tak lehce vytáhnout z kapsy hodnocení nejvyšší.

100%

Zdroje: Screenrelish.com, CSFD.cz

 

1 thought on “FILMOVÁ RECENZE: Spotlight

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge