FILMOVÁ RECENZE: Dánská dívka

Filmy Knihy Novinky

Tom Hooper za svou relativně krátkou kariéru na poli velkého filmu vždy vsázel především na historické snímky. Za svůj kostýmní cit byl dokonce ověnčen i cenou Akademie za Královu řeč. Jeho poslední počin, adaptace Bídníků, si vedl podobně a díky své audiovizuální podobě a skvělému obsazení si zasloužil hned dvě sošky.

Letos Hooper přichází s adaptací patnáct let staré knihy Dánská dívka od amerického spisovatele Davida Ebershoffa. To, jestli si Dánská dívka odnese nějakou tu sošku, se dozvíme až na konci února. Osobně si ale myslím, že to až tak žhavé nebude…

Danska_divka_poster_webRežie: Tom Hooper
Hrají: Alicia Vikander, Eddie Redmayne, Adrian Schiller, Amber Heard, Emerald Fennell, Claus Bue, Richard Dixon, Ben Whishaw, Matthias Schoenaerts, Nicholas Woodeson, Philip Arditti,Miltos Yerolemou, Sebastian Koch, Sophie Kennedy Clark, Aisha Fabienne Ross, Jeanne Abraham, Ole Dupont
Světová premiéra: 27.11. 2015
Česká premiéra: 4.2. 2016

Einar Werenger je mladý dánský malíř, který si užívá slávy a žije si v poklidu se svou ženou Gerdou – také malířka. Jak ale čas plyne, Einar začne zjišťovat, že se v roli muže cítí nesvůj a objeví svou skrytou identitu – Lili.

Postupně začne o svou mužskou identitu přicházet a rozhodne se tak po předchozích problémech absolvovat vůbec první operaci změny pohlaví.

Nemá moc smysl srovnávat Dánskou dívku se zbytkem Hooperovy produkce, hned po konci úvodních titulků to totiž celé začne připomínat Marshovu Teorii všeho. Když se nad tím zamyslíte, tak oba filmy mají dost společného a nemyslím teď Eddieho Redmayna v hlavní roli. Oba snímky totiž vypráví srdceryvný příběh lidí, kteří byly nuceni díky zásahu vnějších okolností změnit naprosto svůj život a tím samozřejmě ovlivnily i životy svých nejbližších. Teorie všeho odvyprávěla životní příběh teoretického fyzika Stephena Hawkinga na jedničku, u Dánské dívky už to je ale horší.

Největší kámen úrazu je scénář. U životopisného snímku nic moc s předlohou neuděláte, i když v případě Dánské dívky byla změněna hned řada reálií, což je samozřejmě odpustitelné – Hooper přeci nedělal dokument. To, co už ale odpustit nelze, je samotné provedení.

Bez názvu

Celé to totiž působí povrchně. Dvě hodiny jsem seděl a koukal na plátno, kde se odehrávalo nějaké rádoby drama, ale nedokázalo mě to přesvědčit. V zásadě žádný čin či událost dějem nikam moc nepohnuly a chyběla tomu jakákoliv návaznost. Dalším problémem jsou vedlejší postavy. Ačkoliv se jich tam vyskytne hned několik, tak nijak nepomáhají s vývojem děje a působí spíš jako zbytečné klestí, které akorát vše rozvětvuje, ale nic z toho ve výsledku není.

Bez názvu2

Na druhou stranu, v nemastném-neslaném prostředí vynikli oba protagonisté. Eddie Redmayne, stejně jako v případě Teorie všeho, nezklamal a zase všem ukázal, jakými neuvěřitelnými hereckými schopnostmi oplývá. V roli Lili bych si nedokázal představit nikoho jiného. Velkým překvapením pak rozhodně je výkon představitelky Gerdy, Alicie Vikander. Během sledování jsem dokonce nabyl pocitu, že Alicie převzala štafetový kolík a stala se středobodem samotného dění. Právě s její vnitřní silou a odhodláním bude většina diváků sympatizovat více, než s vnitřním rozporem emocí u Einara.

Bohužel ani sebelepší výkon herců, výborné kostýmy či příjemný soundtrack nezachrání plytký děj. Pokud se vám líbila Teorie všeho, tak vás Dánská dívka asi nenadchne. Pokud se vám ale líbila Teorie všeho kvůli Eddiemu Redmaynovi, tak dejte Dánské dívce šanci.

60%

Zdroje: CSFD.cz, CinemArt.cz

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge