Rowling odhalila nové kouzelnické školy

Knihy Novinky

I po ukončení světově oblíbené knižní série o sobě J.K.Rowling dává v pravidelných intervalech vědět.  Přišla s Pottermore, s novou divadelní hrou i vytouženým dalším filmem z univerza, Fantastickými zvířaty. To samozřejmě není všechno, tu a tam odkryje něco nového z kouzelnického světa… jako třeba teď.

Díky tzv. „Oslavám Harryho Pottera“ při zábavním parku v Orlandu Pottermore ohlásilo, že přijde s novou informací ohledně 11 kouzelnických škol po celém světě. Kromě názvů a popisů všech škol jsme se dokonce dočkali také oficiální mapy:

Na její celou podobu se samozřejmě můžete podívat…

wizarding-world-schools-map

Ačkoliv už známe rozmístění všech škol, podrobnější informace (kromě Bradavic samozřejmě) máme zatím pouze ke čtyřem. Konkrétně jde o Ilvermony (Severní Amerika), Uagadou (Afrika), Mahoutokoro (Japonsko) a Castelobruxo (Brazílie).

wizarding-world-schools-ilvermorny

Severoamerická kouzelnická škola se jmenuje Ilvermony a podle mapy to vypadá, že je umístěna v severovýchodním rohu Spojených států. Více toho zatím o škole nevíme, protože autorka si nejspíš dává na čas s umístěním informací na Pottermore. Přece jenom to jde docela ruku v ruce s chystanými Fantastickými zvířaty.

castelobruxo-brazil-wizarding-school

Brzaislká kouzelnická škola se jmenuje Castelobruxo (vyslovuje se Cass-tell-o-broo-shoo). Škola je chráněna malými a chlupatými duchovními bytostmi jménem Caipora. Tato stvoření bdí nad studenty a bytostmi, které žijí v nedalekém lese. Škola se totiž nachází hluboko v deštném lese a navštěvují ji všichni studetno Jižní Ameriky.

Castelobruxo se stejně jako Bradavice pro oči obyčejných smrtelníků jeví jako ruina, ve skutečnosti jde ale o impozantní čtvercovou budovu vytvořenou ze zlaté skály, často je přirovnávána k chrámu. Traduje se, že když byla jednou ředitelka Castelobuxo Benedita Dourado na návštěvě v Bradavicích, postěžoval si tamní ředitel Armando Dippet na potížisty poltergeisty, pobavilo jí to natolik, že mu nabídla dodat do Zapovězeného lesa nějaké Caipora, aby poznal, co to potížisti vůbec jsou. Tyhle bytůstky jsou totiž mimořádné škodlivé a záludné. Dippet nabídku odmítnul.

V Castelobruxo studenti nosí zářivě zelené hábity a jsou obzvlášť zběhlí v Bylinkářství a Magizoologii, ěkola také nabízí populární výměnné programy pro evropské studenty, kteří si přejí studovat magickou faunu a flóru Jižní Ameriky.

mahoutokoro-japan-wizarding-school

Japonská kouzelnická škola Mahoutokoro (vyslovuje se Mah-hoot-o-koh-ro) dává studentům očarované hábity, které rostou společně s nimi. Další zvláštností hábitů je to, že mění barvy podle toho, jak se vzdělání jehich nositelů zvyšuje. Začínají na slabé růžové a končí na zářivé zlaté, pokud se studentům podaří ve všech předmětech dosáhnout nejvyšších výsledků.

Tato starobyla škola má ze všech jedenácti škol nejmenší počet studentů a bere studenty už od sedmi let (ačkoliv studium začínají až v jedenácti letech). Studenti ve škole ovšem netráví celé dny a noci a vždy po vyučování létají tam a zpátky na zádech obřích bouřkových bouřliváků. Mahoutokoro je ozdobný palác vytesaný z nefritu a stojí na samotném vrcholku vulkanického ostrova Minami Iwo Jima.

Pokud studentův hábit zbělá, znamená to, že se dal na zcestí a začal si zahrávat se zakázanou magií (v Evropě jí označujeme za temnou), anebo porušil Mezinárodní zákon o utajení. Pokud zbělá, je to hrozná ostuda a vede rovnou k vyloučení ze školy  a vyšetřování japonským Ministerstvem kouzel.

Mahoutokoro si nezakládá jen na vynikajících studijních výsledcích, ale také na výborném Famfrpálu, který byl Japoncům představen bandou ztřeštěných bradavických studentů, kteří se při pokusu o oblet celého světa jen na svých košťatech jaksi vychýlili z kurzu. Zachránili je právě pracovníci Mahoutokoro, kteří sledovali pohyby planet. Studenti zůstali hosty tak dlouho, že Japonce famfrpálu naučili tak dobře, že se z nich brzy stali jedni z nejlěpších světových hráčů.

uagadou-africa-wizarding-school

Afircká škola Uagadou (vyslovuje se Wag-a-doo) je vytesána z úbočí hory a je natolik zahalená v mlze, že to vypadá, jako by se vznášela ve vzduchu. Hodně afrických kouzelníků umí kouzlit pouze namířením prstů nebo pomocí gest rukou. Je to jedna z nejstarších a největších kouzelnických škol vůbec. Její studenti se specializují v Astronomii, Alchymii a Přeměňování.

Jelikož je hůlka evropským výmyslem a Afričané si vystačí s pouhou rukou, mají před Mezinárodním zákonem o utsajení jistou výhodu, protože se vždycky můžou vymluvit na to, že prostě jen mávali rukama a nemůžou za to, že někomu upadl kus hlavy. Na nedávném Mezinárodním sympoziu pro zvěromágy  vyvolal školní tým z Uagadou docela pozdvižení svým synchronizovaným proměněním. Mnoho starších kouzelníků a čarodějnic se totiž cítí ohrožení čtrnáctiletými studenty, kteří se rázem umí rázem proměnit ve slony a gepardy, a proto byla dokonce podána formální stížnost.

Studenti své pozvání do školy obdrží pomocí „Snové pošty“, kterou posílá ředitel nebo ředitelka daného dne. Snový posel se objeví ve snech dětí, aby jim zanechal podepsaný kámen, který dítě při probuzení objeví v ruce. Žádná jiná škola takovýto výběr žáků nevyužívá.

Tohle je tedy zatím vše, co o nových kouzelnických školách víme. Jakmile se objeví další informace, určitě se ozveme. Nevím totiž, jak jste na tom vy, ale já si těchto střípků informací vyloženě užívám, protože jsem Potteromaniak tělem i duší. Kromě toho Pottermore opět obnovil rozřazování, které bylo na jistou dobu pozastaveno, aby se vylepšilo, takže pokud jste ještě si ještě nenasadili kloubuk a nehádali, do které bradavické koleje patříte, můžete to teď vyzkoušet:

Join_Pottermore_Infographic

Zdroj informací a obrázků: Hypable.net, Pottermore.com, ThaFandom.net, MuggleNet.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge