KNIŽNÍ RECENZE: Skleněný trůn

Knihy Knižní recenze

Celaena Sardothien. Jméno, které budí respekt po celé Erilei. Celaena je totiž nájemná vražedkyně, která udělala zásadní chybu. Nechala se chytit. Může však dostat druhou šanci?

skleneny-trunNázev: Skleněný trůn
Autor: Sarah J. Maas
Počet stran: 390
Nakladatel: CooBoo
Rok vydání: 2015

Celaena Sardothien je už rok uvězněná v pracovním táboře v Endovieru. Celá Erilea ji zná jako Adarlanského zabijáka. Jen málokdo však tuší, že je teprve osmnáctiletou dívkou. Před rokem ji zradili a ona se tak dostala do Endovieru, vězení, ve kterém zločinci přežívají jen několik měsíců. Po roce stráveném otročením v solných dolech se Celaena setkává tváří v tvář s korunním princem adarlanského království, Dorianem Havilliardem. Ten jí nabídne způsob, jakým se dostat z vězení a být znovu volná. Má se stát zabijákem jeho otce, po několika letech bude propuštěna a její jméno očištěno. Má to však háček – aby se mohla stát královou dýkou, musí se zúčastnit soutěžního klání a porazit dalších třiadvacet vojáků, zlodějů a vrahů. Celaeně se sice příčí myšlenka, že by měla sloužit králi Adarlanu, ale touha po svobodě je příliš silná.

V doprovodu královské stráže a prince se Adarlanský zabiják vydává na cestu do skleněného hradu ve Zlomuvalu. Jejího výcviku se ujímá Chaol Westfall, mladý kapitán královské stráže a pro Celaenu začíná boj o přežití a svobodu. Do soutěže vstupuje jako Lillian Gordainová, dcera bohatého obchodníka z Přístavu zvonů a zlodějka šperků. Každý týden ji čeká zkouška, při které bude jeden bojovník vyřazen. Jednoho dne však stráže objeví znetvořené tělo obklopené tajemnými znaky. Celaena začne pátrat po původu znamení a postupně zjišťuje, že se na hradě odehrává něco mnohem nebezpečnějšího, než je tajné klání. Král Adarlanu sice používání magie zapověděl, jenže znamení Sudby dost možná žijí svým vlastním životem.

Celaena je sice smrtící zabiják, ale je zároveň mladou dívkou s krásnou tvářičkou. Není tedy divu, že jejímu kouzlu dokáže podlehnout i princ Dorian. Postupem času se spřátelí i s Chaolem a eyllweskou princeznou Nehemií. Vyřešení záhadných úmrtí Celaeniných protivníků už tak není jen otázkou jejího přežití, ale také ochrany lidí, na kterých jí opravdu záleží.

O Erilei toho zatím moc nevíme. Jde o území složené z různých zemí – Adarlanu, Terrasenu či království Eyllwe. Z některých zmínek Celaeny je jasné, že se v tomto světě dříve praktikovala magie a žily zde různé nadpřirozené bytosti, jako víly, trpaslíci, nymfy, šotkové a další. Po zákazu krále sice ze světa magie sama zmizela, ale kdo ví, jaké bytosti dodnes žijí v horách a lesích světa zvaného Erilea?

Skleněný trůn je první knihou v poměrně oblíbené, brzy pětidílné fantasy sérii. Autorka si pro svůj příběh vymyslela celkem komplikovaný začátek, takže se rozjezd může zdát trochu pomalý. I tak se bude líbit hlavně těm, kdo má rád akční fantasy příběhy z alternativních světů. Nechybí ani tajemné nadpřirozené síly, politické intriky, tajemství předků, silná spojenectví a milostná zápletka. Přestože je průběh klání tak trochu předvídatelný, díky nadpřirozeným záhadám a nečekaným zvratům postupuje příběh rychle dopředu a nutí čtenáře otáčet stránku za stránkou. Navíc ohlasy následujících dílů slibují mnohem větší zábavu a na příští rok už se chystá kniha s pořadovým číslem šest, takže se máme ještě na co těšit.

Hodnocení: 75 %

Druhý díl série Skleněný trůn, Půlnoční koruna, vychází už 25. ledna 2016. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge