FILMOVÁ RECENZE: REVENANT Zmrtvýchstání

Filmová recenze Filmy Knihy Novinky

Po loňském Birdmanovi, který fungoval převážně na bázi skvělých dialogů a snad ještě lepšího hereckého obsazení, se mexický čaroděj Iñárritu opět vrací na velké plátno s diametrálně odlišným kouskem. Prostředí newyorského Broadwaye střídá krutý sever Ameriky a místo planých řečí se bojuje o holý život. Při starém zůstává akorát hvězdné duo Iñárritu-Lubezki, skvělé obsazení a výjimečná audiovizuální show.

Revenant_poster_webRežie: Alejandro González Iñárritu
Hrají: Leonardo DiCaprio, Tom Hardy, Domhnall Gleeson, Will Poulter, Forrest Goodluck, Paul Anderson, Kristoffer Joner, Joshua Burge, Duane Howard, Melaw Nakehk’o, Arthur Redcloud, Robert Moloney, Lukas Haas, Brendan Fletcher, Tyson Wood, McCaleb Burnett, Vincent Leclerc, Grace Dove, Javier Botet, Brad Carter
Světová premiéra: 8.1.2016
Česká premiéra: 14.1.2016
Délka filmu: 156 min

REVENANT Zmrtvýchstání je filmovou adaptací stejnojmenné dobrodružné knihy od Michaela Punkeho (koncem roku vyšla kniha poprvé i u nás pod taktovkou nakladatelství Leda).

Samotný děj nemá moc smysl rozebírat. V zásadě se jedná o tříhodinovou verzi traileru. Vše se tedy točí kolem Leonarda DiCapria a jeho cesty za Oscarem…. chtěl jsem říci pomstou.

Přesně teď je ta správná chvíle na onu otázku: Co se tam tedy ty tři hodiny děje? Děje se toho opravdu dost, ačkoliv se to třeba na první pohled nezdá. Duo Iñárritu-Lubezki se rozhodlo pro velmi netradiční přístup. V Revenantovi nejde totiž o obsah, nýbrž o formu. Jedná se bezpochyby o jeden z nejlépe udělaných filmů, co se týče samotného filmařského řemesla. Film se točil v neúprosných podmínkách za minimálního užití zeleného plátna, dokonce během natáčení se několik lidí od štábu odpojilo kvůli teplotám dosahujícím i mínus třiceti stupňů. Sto třicet amerických míčů je tatam, ale výsledek stojí rozhodně za to. Z Revenanta totiž sálá opravdu surová atmosféra, kterou filmařům věříte.

Hlavním gró je totiž Lubezkiho práce s kamerou a smysl pro detail. Samozřejmě sáhodlouhé scény, kde Leo sípe a plazí se po čtyřech po chvíli omrzí, ale co se týče akčních sekvencí, tak zde se oba klucí vyřádili nevídaným způsobem, že o legendární bitce mezi Leem a medvědem se bude ještě dlouho mluvit. Na druhou stranu, v některým momentech je vidět, že už nedokázali svou kreativitu udržet na uzdě a film se začal utápět v rádoby přesahujícím mystičnu, které zbytečně narušovalo plynulost děje.

xIwS7S5YicGlExFbML3akqWh8Q9M4vUUvBofZYAs1GZpabkWtEnAKu5dMGf66TzzN3VIfyE

Bez všech okolků lze říci, že Revenant není běžnou popcornovou zábavou. Stejně jako většina Iñárrituových snímků se především jedná o film mířící na náročné publikum a kritiky. Tenhle fakt se potvrdil i na Zlatých glóbech, kde film proměnil tři ze čtyř nominací. Předpovědi jsou navíc takové, že podobně by se Revenantovi mělo vést i na cenách Akademie. Dovolím si tvrdit, že Leo má svou první sošku takřka jistou. Když ne letos, tak už asi nikdy.

Pokud jste již přehlceni běžnou filmovou produkcí a hledáte něco trošku odlišného, tak je Revenant jednou z možností. Rozhodně to není film, u kterého se budete necelé tři hodiny královsky bavit, ale jedná se o film nesporných kvalit a poukazuje, že i v dnešní době se dá udělat vizuálně nádherný film bez zbytečných CGI efektů. Přes převládající počet kladů lze nalézt i několik neduhů v podobě přílišného tlačení na pilu a zbytečného symbolismu.

8/10

Zdroje: Twentieth Century Fox Film Corporation, CSFD.cz, Cinemart.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge