Stmívání slaví deset let

Filmy Knihy Novinky

Ano, už to tak bude, první díl Twilight ságy, který rozpoutal celosvětové šílenství a pořádný humbuk okolo sexy upírů a vlkodlaků, oslaví tento rok deset let od vydání.

Americké nakladatelství Little, Brown oznámilo, že k výročí deseti let dojde k znovuvydání knihy 6. října 2015, přesně deset let a den po té, kdy se kniha dostala na pulty knihkupectví vůbec poprvé. Kniha by také měla obsahovat exkluzivní bonusový materiál, o kterém se ale zatím úzkostlivě mlčí.

StmivaniJe pro mě úžasné, že už uplynulo 10 let od chvíle, kdy bylo Stmívání poprvé publikováno,“ říká Stephenie Meyer. „Pro mě je tohle výročí hlavně oslavou pro fanoušky, za všechnu jejich neskutečnou vášeň a odhodlání. Těším se na to, že s nimi můžu zase trávit trochu času.

Megan Tingley z Little Brown dodává: „Cítila jsem při čtení speciálního výročního vydání to stejné vzrušení jako když jsem četla poprvé teprve rukopis. Jsem ráda, že můžeme oddaným fanouškům dát tuhle nezaměnitelnou Twilight zkušenost, stejně jako novým čtenářům můžnost sérii objevit vůbec poprvé.

Little, Brown oznámilo, že se celosvětově prodalo na 155 miliónů kopií nejen původní tetralogie, ale také doprovodných příběhů či grafických novel. V češtině jsme se do Stmívání vůbec poprvé mohli začíst v dubnu 2008, knihu tehdy vydalo nakladatelství Egmont s originální zelenou obálkou.

Celá Twilight sága čítá knihy Stmívání, Nový měsíc, Zatmění a Rozbřesk, dále pak Krátký druhý život Bree Tannerové, grafické novely a taky Oficiálního ilustrovaného průvodce. Šílenství z knížek ještě víc umocnilo šílenství okolo filmů, které se tak nějak táhne ještě teď.

Je docela vtipné, že to byl jeden obyčejný sen roku 2003, jež autorka rozvedla do knihy, co pobláznil nejen dospívající čtenáře, ale také řadu dospělých a dala za vznik řadě dalších knih různých žánrů. Za zmínku rozhodně stojí takových Padesát odstínů šedi, na jehož druhý filmový díl čeká nejedna dospělá fanynka původního Stmívání.

Zdroj informací a obrázků: Hypable.com, Egmont.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge