KNIŽNÍ RECENZE: Sukuba – Odhalená

Knižní recenze

Když se mi konečně dostal do rukou poslední díl série Sukuba od Richelle Mead, celá jsem hořela zvědavostí nad tím, jak to celé skončí. Jak dopadne vztah se Sethem? Mohou se opravdu nakonec vyplnit Nyxiny sliby? Nebo je Georgina ztracený případ? Tomu, co na mě čekalo na stránkách knihy, se však moje představy nemohly vůbec vyrovnat.

Richelle Mead - Sukuba: OdhalenáAutor: Richelle Mead
Počet stran: 256
Nakladatel: Domino
Datum vydání: 16. 10. 2013

Život Georginy Kincaidové se v posledních měsících doslova obrátil vzhůru nohama. Musela dát výpověď v Emerald City, její milovaný Seth opustil svou snoubenku, aby mohl vztahem s Georginou riskovat vlastní duši, a navíc má Sethova švagrová Andrea rakovinu. Přes den si tak Georgina hraje na Santovu pomocnici a po večerech pomáhá Mortensenovým. Jenže to největší šílenství dost možná teprve přijde.

Na jednu stranu by měla být Georgina šťastná, protože má zpět svého milovaného Setha a jakožto zaměstnankyně pekla moc nemůže doufat v naprosto perfektní život. Povinnosti sukuby jí vadí čím dál více a ona musí stále přemýšlet nad sny, ve kterých měla dceru a milujícího manžela. Navíc se její nadřízený démon Jerome chová čím dál tím podivněji a Seth se nějakým způsobem dozvěděl Georginino pravé jméno. Někdo jiný by to možná přešel, ale ne Georgina. Začne se tak vyptávat svých pekelných přátel, ale znova se dočká jen kritiky od Jeroma. Ten totiž pokračuje v přesvědčování okolí o tom, jak je jeho sukuba zbytečně melodramatická a hledá problémy tam, kde nejsou. Aby toho nebylo málo, dostane dopis o přeložení do Las Vegas. Jenže to znamená, že bude muset opustit Setha i své přátele.

“Takže je to pravda?” zeptal se Cody. “Odjíždíš?” – “Obávám se, že ano,” oznámila jsem jim a vložila do hlasu veselost, kterou jsem necítila. “Příští měsíc už budu ve Vegas.” – “Ale to není fér,” zaprostestoval Cody. “Potřebujeme tě tady.” Hugh se na něj kysele usmál. “Ty ještě nejsi v tomhle byznysu dost dlouho, hochu. Slovo fér se do něj vůbec nehodí.”

Georgina se tedy vydává do města hříchu, aby se seznámila s novým teritoriem. K jejímu překvapení jí má šéfovat její oblíbený démon Luis, za parťáka má dostat dávného přítele Bastiena, další sukuba Phoebe jí nabídne vysněnou práci tanečnice a dokonce narazí na roztržitého choreografa tak podobného Sethovi. Všechno to zní jako splněný sen. Že by se Georgině přece jen mohlo ve Vegas líbit? Nebo to zní až příliš dobře na to, aby to byla pravda?

Samotná sukuba by se s přemístěním nejspíš smířila a snažila se udržovat vztah se svým milovaným spisovatelem i na dálku. Tentokrát jsou to překvapivě její přátelé, kteří začnou strkat nos tam, kam by nejspíš neměli. Stále jim vrtají hlavou Erikova slova o druhé smlouvě a celá ta věc s přesunem se jim nezdá. Jít proti plánům pekla by se jim však mohlo pěkně vymstít. Georgina se tak musí rozhodnout, jestli jí stojí za to riskovat nejen svůj život, ale také životy svých přátel. Získat totiž může hodně, ale ztratit by nakonec mohla mnohem více. Georgina netouží po ničem jiném více, než po tom stát se znovu smrtelnou ženou a strávit zbytek života po Sethově boku. Pokud by tím však měla ohrozit právě Setha, tak by takové riziko nikdy nepodstoupila. Jenže hrát proti peklu se nemusí vyplatit ani tehdy, když si myslíte, že máte lepší karty než soupeř.

“Právě to mám v úmyslu zjistit. A až na to přijdeme, mám ten dojem, že odhalíme to největší spiknutí, jaké má peklo na svědomí za několik posledních staletí.”

Asi je naprosto jasné, že by měl mít člověk přečtené všechny předchozí díly série, než se pustí do toho závěrečného. U příběhu Sukuby z dílny Richelle Mead to platí hned trojnásob. Celé vyvrcholení téhle série totiž stojí na předcházejících událostech a střípcích informací, které za sebou Georgina během svého nesmrtelného života nechávala. I zdánlivě banální události tak mohou najednou hrát velkou roli. Najednou se vám před očima začne celá ta skládanka dávat dohromady a vy zjistíte, jak to měla autorka celou dobu geniálně vymyšlené. Normálně bych se snažila záhadu rozluštit dřív než Georgina, ale v tomhle případě to snad ani nejde. Navíc mě naprosto rozptyloval fakt, že jsem se konečně dozvěděla, jak to v pekle funguje, jakou roli v něm hrají démoni (a dokonce i andělé) a co se děje s upsanými dušemi. Celou rodinu Mortensenových jsem si hodně oblíbila a v Odhalené jsem konečně měla tu čest se seznámit také s třetím bratrem Ianem a sympatickou mámou Margaret. Jediné, co mně osobně vadilo, byl fakt, že nebyla závěrečná knížka delší. A nejspíš taky fakt, že byla vážně poslední.

Pokud jste fanoušky propracovaných fantasy příběhů okořeněných erotikou, pak po Georgině směle sáhněte. Richelle Mead patří mezi mé oblíbené autorky a po dočtení Odhalené mi bylo líto, že vše končí. Nakladatelství Domino naštěstí na vydává novou série Věk X, takže nemusím číst Vampýrskou akademii a Sukubu zase dokola. I když tu Vampýrskou si si časem stejně nejspíš přečtu znova. A Sukubu taky.

Hodnocení: 95 %

Za recenzní výtisk děkuji Knihkupectví Neoluxor a Nakladatelství Domino

Zdroje informací a obrázků: Dominoknihy.cz, Neoluxor.cz, amazon.com 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge