Ready Player One v roce 2017 v kinech

Filmy Knihy Novinky

Filmová práva na geekovskou scifi knihu Ernesta Clinea byla prodána Warner Bros. a o filmové premiéře se původně počítalo už pro rok 2013, ale jak už to tak bývá, nakonec bude vše jinak.

Ready Player OnePříběh knihy Ready Player One se odehrává v roce 2045, kdy je svět díky energetické a ekonomické krizi velmi chmurným místem k životu. Není divu, že většina lidí utíká před realitou do uměle vytvořeného vesmíru videoherního systému OASIS, kde mohou zapomenout na běžné starosti, vytvořit si novou identitu a jejím prostřednictvím se pak pohybovat po tisícovkách virtuálních planet, pracovat, studovat, bavit se a prožívat své sny.

Navíc se tam někde skrývá i dědictví po tvůrci této videohry, miliardáři Jamesi Hallidayovi, který před svou smrtí zanechal ve skrytých koutech OASIS několik klíčů, jež mají hráčům ukázat cestu k pokladu. Trvá však dlouhých pět let, než se středoškolákovi Wadu Wattsovi podaří objevit první z nich.

A potom vypukne hotové peklo, protože zájemců o dědictví, které nálezci zajistí doživotní bohatství a obrovskou moc, je nespočet a v cestě za svým cílem se neštítí žádných prostředků. Když se pak soupeření přenese z virtuálního světa do toho skutečného, končí veškerá legrace — tady už jde o život.

Kniha je například zvláštní tím, že je prošpikovaná kulturními odkazy na 80. léta a na oblíbené videoherní charaktery. Na jaké „videoherní hrdiny“ získá ovšem Warner Bros. pro film práva, si budeme muset počkat až do roku 2017. Oficiální premiéra byla totiž stanovena na 15. prosinec 2017. Tvůrci tak mají dva roky na to, aby připravili vizuálně promakanou podívanou.

Velkým překvapením také dříve bylo oznámení o tom, že se na režisérskou stoličku po 14-ti letech opět vrátí milovaný Steven Spielberg. Scénáře by se měl ujmout Zak Penn, který má za sebou například úspěšné Avengery nebo X-Men: Poslední vzdor. Zatím nebylo oznámeno, jestli už začalo vybírání herců do hlavních rolí, přece jenom na to ještě mají dostatek času.

Ready Player One se dočkala svého vydání také v češtině, a to před třemi lety u nakladatelství Jota, v zahraničí spatřila světlo světa v roce 2011. Ernest Cline letos v červnu vydal knihu Armada, která je postavená na podobném geekovském principu, ale prozatím si své fanoušky sbírá pomaleji, než Ready Player One. Uvidíme, jestli se jí dočkáme také v češtině.

Zdroj informací a obrázků: Bux.cz, Hypable.com

1 thought on “Ready Player One v roce 2017 v kinech

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge