Me and Earl and the Dying Girl boduje na Sundance

Filmy Knihy Novinky

Jelikož jsme země malá, častokrát se k nám některá zajímavá filmová zpracování zahraničních knih nedostanou, či se o nich dozvíme s několikaměsíčním zpožděním. Přesně to je případ filmové podoby knihy Jesse Andrewse, která si na festivalu Sundance získala srdce nejednoho diváka a mnozí filmu předvídají stejný úspěch jako mělo podcěňované Whiplash.

Me and Earl and the Dying GirlFilm i kniha vypráví příběh Grega Gainese (Thomas Mann). Nemotorného, sebeironizujícího středoškolského studenta, který je odhodlaný proplout nenápadně mládím až do dospělosti. Vyhýbá se intenzivnějším vztahům s jinými, jak jen to jde. Greg tráví většinu svého času předěláváním remaků klasických filmů se svým jediným přítelem Earlem (RJ Cyler).

Dobře míněnými radami zasahuje matka (Connie Britton) a nutí Grega, aby se přátelil s Rachel (Olivia Cooke), spolužačkou, které byla diagnostikována leukémie. Proti svému přesvědčení Greg ustoupí. Greg i Rachel jsou překvapeni a trochu v šoku, když zjistí, že se mají skutečně rádi. Postupně se z nich stávají nerozluční přátelé. Ale když se Rachel přitíží, Greg se začíná opět stahovat do svého opevněného vnitřního světa…

Me and Earl and the Dying Girl si odbylo svou premiéru na filmovém festivalu Sundance a získalo Hlavní cenu poroty i Ocenění diváků. Také filmoví kritici si film pochvalují a označují jej za „neskutečně hluboký, vtipný a přemýšlivý“. Samozřejmě nezapomínají dodávat, že ke sledování budete potřebovat pořádnou dávku kapesníků. Je škoda, že se o filmu zatím nemluví více, nejspíš to bude podobným tématem, jaké jsme už mohli vidět (a číst) u Hvězdy nám nepřály. John Green je evidentně větší tahák, jehož film s tématem rakoviny udělal větší díru do světa a celkově je také jako autor mnohonásobně známější a oblíbenější.

Oficálně by měl být film do kin uveden 12. června tohoto roku, česká distribuce zatím známá není, takže těžko říct, jestli se filmu dočkáme také u nás. Teprve teď se objevil první trailer a několik fotek:

 

Na film jsem rozhodně zvědavá, navnadil mě na knižní předlohu, kterou si zahraniční čtenáři dost pochvalují. Za filmovou adaptací stojí Alfonso Gomez-Rejon, který nám přinesl třeba oblíbený seriál American Horror Story.

Zdroj informací a obrázků: IMDb.com, Collider.com, CSFD.cz, Goodreads.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge