Vydejte se zpět do Podmoří

Knihy Novinky Představujeme

Formální debut Terezy Matouškové, Hladová přání, ukazoval Podmoří optikou naivní, rozmazlené holčičky. Navíc se odehrával na pozemcích jednoho kláštera a představu o světě kolem si čtenář mohl udělat pouze z náznaků.

Vili kruhy

Vílí kruhy naopak ukazují Podmoří takové, jaké ve skutečně je. Místo barevného světa pohádek se ukazuje realita uzavřeného ekosystému s pomalu docházejícími zdroji. Mechanické slunce na obloze pohasíná a na severu bují krvavá vílí magie.

Vítejte v ponurém světě, který ničivá válka proměnila v neobyvatelnou pustinu. Život se přesunul pod hladinu oceánu, do nové kolébky zvané Podmoří. Staré rány se však nikdy docela nezacelily. Když bohové z Aze zničili svět na Souši, stvořili si nový pod mořem – ponuré místo osvětlované mechanickým sluncem. Po tisíciletích, během nichž v Podmoří vznikla rozvinutá civilizace, se objevila nová božstva. Otevřený konflikt mezi dvěma pantheony skončil křehkým příměřím. Místo rozkvětu však přichází další krize.

Mechanické slunce pohasíná, staří bohové se zavřeli ve svých příbytcích a mladé příliš tíží hříchy minulosti. Podmořské národy si tak musí pomoci samy. Kolují zkazky o moci, která dokáže udržet zmírající vegetaci i bez slunečního světla. Vládnou jí Víly, zahořklé bytosti, které se nikdy nesmířily se zánikem života nad hladinou. Osud ostatních kultur je nezajímá a jejich kouzla se živí krví.

Válka, která přichází nebude mít vítězů ani poražených hranice mezi dobrem a zlem je občas tenčí než vlas.

Je libo audioukázka?

Podívejte se také na trailer:

Knihu si můžete předobjednat zde.

Něco málo o autorce:
TemnarkaNarodila se v červenci 1990, pochází z Uherského Hradiště, momentálně žije v Adamově u Brna. Vystudovala Evoluční a Ekologickou biologii na PřF Masarykovy univerzity. Momentálně studuje Historii a Český jazyk.

Autorka dark fantasy a arcanepunkového světa Podmoří. Do obecného povědomí se dostala díky svému blogu (www.temnarka.blog.cz), který byl nominován v soutěži Blog roku 2012 jako jeden z pěti nejlepších literárních blogů. První dvě knihy vydala vlastním nákladem v roce 2009 – „Dnes se neproměňuj“ a „Branou snů“. O čtyři roky později, v roce 2011 jí v nakladatelství Krigl vyšla novela „Hladová přání“, kterou původně publikovala na internetu jako interaktivní povídku. V nakladatelství Mytago se momentálně chystá román „Vílí kruhy“.

Její povídky se umístily na předních příčkách v soutěžích Cena Karla Čapka, Žoldnéři fantazie, O Dračí řád, Sieň ohňa a Tiché písky. Pravidelně jí vycházejí povídky v českých antologiích. V Podmoří se odehrává povídka „Komisař a nekromantka“ (Poselství píšťaly), jinak často píše New weird jako je tomu v povídkách „Kulička hroznového vína“ (Mlok 2014), „Dříme na loži z měděných drátů“ (Bratislavská bludička) nebo „Pán krys“ (Sladké sny). Motivy z řeckých bájí jsou inspirovány povídky „Zlomený hřeben královny noci“ (Kočas 2010) a „Kdo se bojí mauší“ (Žoldnéři fantazie: Dálnice ke všem čertům). Přispěla taky do obou dílu Pohádek pro kulíšky, v první se objevila moderní bajka „Krysa, Sokol a Bohyně“ ve druhém „Postapokalyptická pohádka“. Volné verše jí vyšly ve sbírkách nakladatelství Epika a to konkrétně ve Vyznání lásky, Obrazech, Sborníku autorů Epiky a ve sborníku ze soutěže Textík.

Pořádá řadu literárních akcí pro mladé lidi v Brně, zejména vede literární dílny pro mládež v Knihovně Jiřího Mahena.

Zdroj informací a obrázků: Temnarka.blog.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge