KNIŽNÍ RECENZE: The Start of Me and You

Knihy Knižní recenze

Většina romancí ze střední školy se točí kolem školní „elity“. Co ale ti ostatní? Ti, co střední školou jen proplouvají a nějaká hierarchie je jim ukradená? I ti mají své životy, svoje trable a první lásky. A o nich píše Emery Lord.

Start of Me and You 1Autor: Emery Lord
Počet stran: 384 (ebook)
Datum vydání: 31. 3. 2015
Nakladatel: Bloomsbury

Paige krátce po nástupu na střední školu zemřel přítel, který se utopil v řece – Paige tak má neustálý strach z vody a trpí nočními můrami o utopení. Po dvou letech by už ale ráda pokročila v životě dál a má také už dost toho, jak se na ni všichni dívají s lítostí a chodí kolem ní po špičkách.

Napíše si tedy seznam několika věcí, jejichž splněním by dokázala sobě i ostatním, že nechává bolestivou minulost za sebou: chce sbalit dávnou lásku Ryana, zapsat se do nějakého školního klubu, cestovat a pokusit se opět plavat. Začne tím, že se zapíše do školní kvízové soutěže. Vedoucím jejího týmu je Max, Ryanův bratranec, takže Paige napadne, že by se přes Maxe mohla dostat k Ryanovi. Postupně ale zjišťuje, že Max je mnohem zajímavější.

Anotace tak naznačuje, že půjde o příběh o vyrovnávání se se ztrátou milovaného a snahou vrátit se do normálního života, takže by na čtenáře mělo čekat nějaké emotivní drama. To je pravda jen částečně. Více než dramatická gradace čeká čtenáře sled různých situací a mikrozápletek, které dohromady tvoří celou skládačku románu.

Příběh psaný v ich-formě z pohledu Paige se odehrává v průběhu celého školního roku a víc než co jiného na mě působil jen jako popis normálních školních dní jedné partičky přátel a toho, s čím se jako dospívající v běžném životě potýkají – tedy škola, lásky, večírky, drobná, relativně všední rodinná dramata…

Spousta YA a NA autorek nechává své hrdiny procházet všemožnými přehnanými dramaty, jen aby ten příběh měl nějaký děj. Lordová ale napsala román o pár přátelích ze střední školy, kteří prostě žijí svůj život. Chodí do školy, chodí na večírky, povídají si spolu o všem možném, řeší otravné rodiče a úkoly. Učí se spolu, holky probírají kluky, kluci probírají holky. Až na poslední čtvrtinu v románu není vlastně ani náznak dramatu.

Paige štve mladší sestra i matka, která má o Paige přehnaný strach a navíc po několika letech po rozvodu zas začne s bývalým manželem chodit, což Paige nenese dobře, protože ví, jak hrozný vztah před rozvodem měli. Paige se ze všeho vypovídává své babičce s počínajícím Alzheimerem, která má pro ni vždy moudrou radu, ale přitom nepůsobí nijak všeználkovsky, naopak velmi mile a sympaticky. Paige postupně během roku dospívá a mění sebe i pohled na svět a na lidi kolem sebe. Sbližuje se s rodiči, upevňuje přátelství s kamarádkami i kamarády, pomalu si uvědomuje, že ji netáhne hezoun Ryan, ale obyčejný klučina Max, s kterým si toho mají i mnohem víc co říct (a který, drobné osobní plus, zbožňuje seriál Firefly).

The Start of Me and You je jeden z mála románů, v nichž jsem nenašla jedinou nesympatickou postavu. Každá postava byla jedinečná a fungovala jako dílek perfektní skládačky. Lordové se povedlo vystihnout dynamiku přátelství dospívajících dívek i jejich myšlení a Paige i její kamarádky působí dostatečně rozumně i dostatečně střeleně, aby i mě, která už pár let nepatří do cílovky tohoto románu, jejich příběh bavil.

Ačkoli se jedná o příběh z žánru romance pro dospívající, romantika jako taková stojí v příběhu stranou a hlavní roli hraje přátelství ve všemožných podobách a odraz toho, čím si normální dospívající člověk v reálném životě prochází a co je ochoten (v rámci mezí zdravého rozumu) udělat pro své přátele, okořeněno v závěru kapkou lásky skrze ryze Austenovské podání, které ovšem v kulisách současné střední školy vyznělo na můj vkus příliš teatrálně.

Román má však jedno negativum: vzhledem k tomu, že je to jednoduše řečeno milý příběh o přátelství a normálním životě bez přehnaných dramat, plyne velmi pomalu – hlavně proto, že jsem pořád čekala, kdy se něco začne dít. Čekala jsem nějaké drama, gradaci ohledně Ryana a ono pořád nic. Přiznám, že jsem se při čtení trochu nudila, jak jsem pořád čekala, kdy se něco konečně stane.

Čtenáři zvyklí na young/new adult romány s hrdiny s „temnou minulostí“ a přehnanými dramaty by se tedy mohli nudit nudit, na stranu druhou když jsem dočetla a nad knihou se zamyslela, uvědomila jsem si, že právě tím je tahle kniha výjimečná.

Na nic si nehraje, nejsou v tom žádná zbytečná dramata, žádné přehnaně vyhrocené situace, jen aby bylo o čem číst, byť s reálným světem a životem to pak nemá pranic společného. Je to prostě příběh obyčejného života. Klidný, nepřeslazený příběh, který i přes pomalé tempo působí mezi ostatními romány žánru docela osvěžujícím dojmem.

Zdroj informací a obrázků: Goodreads.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge