Knihy, které si musíte přečíst, než budou letos v kině (1. část)

Novinky

V letošním roce zamíří do kin opět velké množství knižních adaptací. Abyste neztratili přehled, připravili jsme si pro vás souhrn toho, na co můžete vyrazit do kina a zároveň si v pohodlí domova přečíst papírovou předlohu. Co nás tedy čeká během první poloviny roku 2015?

sedmy_syn

Sedmý syn

Předloha: Joseph Delaney – Sedmý syn / Učeň lovce duchů, Kletba lovce duchů (1. a 2. díl série Kroniky Wardstone) | 8. ledna 2015

První díl Kronik Wardstone byl nejspíš příliš slabý čajíček, takže ve filmu dostaneme příběh spojený hned ze dvou knih. Thomasovi je navíc určitě víc, než dvanáct. Starý lovec duchů Gregory hledá svého nástupce, kterým může být jen sedmý syn sedmého syna. Po letech neúspěchů to zkusí s Thomasem, který je jeho poslední nadějí. Hned při prvním úkolu musí Thomas čelit čarodějnicím a hlavně Matce Malkin, Královně čarodějnic.

Hrají: Ben Barnes, Jeff Bridges, Julianne Moore, Kit Harington

love_rosie

S láskou, Rosie

Předloha: Cecelia Ahern – Kde končí duha (BBart), S láskou, Rosie (Motto) | 15. ledna 2015

Rosie a Alex jsou už odmalička nejlepšími přáteli a jsou přesně tím typem přátel, co by měli být spolu, ale neuvědomují si to. Život je však jako teenagery rozdělí a v kontaktu už tak jsou jen díky dopisům a emailům. Je vám jasné, že to nakonec přeroste v něco většího, že? Pokud se vám líbilo autorčilo P.S.: Miluji tě, tak propadnete i tomuhle. A hrají v tom Lily Collins a Sam Claflin!

Hrají: Lily Collins, Sam Claflin, Tamsin Egerton, Suki Waterhouse

mortdecai

Mortdecai: Grandiózní případ

Předloha: Kyril Bonfiglioli – Pistole má přednost, Nemiř na mě tou věcí, Mortdecaiův záhadný případ s knírem | 29. ledna 2015

Excentrický obchodník s uměním Charlie Mortdecai odcestuje do Ameriky, aby vypátral ukradený obraz spojený se ztraceným bankovním účtem napěchovaným zlatem. Britská detektivní story s cynickým vtipálkem Mortdecaiem, kterého hraje Johnny Depp? To musíte vidět. A klidně si to i přečíst. Z původní trilogie vyšly česky bohužel jen dva díly, ale nakladatelství Paseka brzy vydá i další (podle Goodreads čtvrtý) díl – Mortdecaiův záhadný případ s knírem.

Hrají: Johnny Depp, Gwyneth Paltrow, Olivia Munn, Ewan McGregor

fifty_shades

Padesát odstínů šedi

Předloha: E.L. James – Padesát odstínů šedi | 12. února 2014

Padesát odstínů šedi asi není nutné dlouze představovat. Nebudu vás ani nabádat k tomu, abyste si přečetli předlohu, protože to sama nemám v plánu. Ovšem pokud chcete být v obraze, klidně po ní sáhněte. Stejně budou kina plná hlavně zvědavců.

Hrají: Dakota Johnson, Jamie Dornan, Jennifer Ehle, Rita Ora

5_insurgent

Rezistence

Předloha: Veronica Roth – Rezistence | 19. března 2015

Pro Tris to měl být velký den – právě dokončila nováčkovský výcvik a měla zaujmout své místo ve frakci. Jenže Jeanine Matthewsová měla trochu jiné plány. Tris tak bude muset čelit další důležité volbě. Podle traileru k filmové verzi už je jasné, že příběh doznal opět jistých změn, ale to zásadní, by snad mělo zůstat zachováno. Pokud nechcete v kině tápat, určitě si Rezistenci do března přečtěte.

Hrají: Shailene Woodley, Theo James, Ansel Elgort, Kate Winslet

6_longest_ride

Nejdelší jízda

Předloha: Nicholas Sparks – Nejdelší jízda | 9. dubna 2015

Filmová adaptace dalšího z románů Nicholase Sparkse slibuje hned dva příběhy – vzpomínky jednadevadesátiletého Iry Levinsona na zesnulou manželku Ruth a vztah mladé studentky dějin umění Sophie Denkové se sympatickým kovbojem Lukem, kterého si zahrál syn slavného Clinta Eastwooda.

Hrají: Britt Robertson, Scott Eastwood, Alan Alda, Melissa Benoist

7_child_44

Dítě číslo 44

Předloha: Tom Rob Smith – Dítě číslo 44 | 16. dubna 2015

Dítě číslo 44 napsal Tom Rob Smith podle skutečného příběhu sériového vraha Andreje Čikatyla. Thriller z počátku 50. let v Rusku se natáčel například v Praze, Ostravě či Kladně a kvůli produkci bylo dokonce na několik dní uzavřeno pražské metro.

Hrají: Tom Hardy, Gary Oldman, Noomi Rapace, Vincent Cassel

8_paper_towns

Papírová města

Předloha: John Green – Papírová města | 18. června 2015

Po úspěchu filmu Hvězdy nám nepřály na sebe nenechala další adaptace knih Johna Greena dlouho čekat. Tentokrát bude hlavním hrdinou Quentin, který je od dětství zamilovaný do Margo. Jednoho dne jej Margo vytáhne na dobrodružnou misi. Druhý den však jako by se po Margo slehla zem – a zůstaly po ní jen stopy určené pro Quentina.

Hrají: Nat Wolff, Cara Delevigne, Halston Sage, Justice Smith

the_duff

Navíc: The DUFF

Předloha: Kody Keplinger – The DUFF | 20. února 2015 (USA)

Film The DUFF, o kterém už jsme toho napsali v posledních měsících spoustu, sice nevyšel v češtině a ani nemá stanovené české datum premiéry, ale podle nás prostě stojí za přečtení ještě před filmem.

Hrají: Mae Whitman, Robbie Amell, Skyler Samuels, Bella Thorne

Zdroje informací a obrázků: IMDb.com, CSFD.cz, neoluxor.cz, bux.cz, paseka.cz, buzzfeed.com, hypable.com, albatrosmedia.cz

2 thoughts on “Knihy, které si musíte přečíst, než budou letos v kině (1. část)

  1. A co třeba Scorch Trials od jamese Dashnera? To je panečku bomba! Vyjde to někdy na začátku září, 16. myslím.
    Ta knížka musím uznat byla TOP!
    Jinak pěkný článek 🙂

    1. Na Scorch Trials se samozřejmě taky těšíme! Většina filmů z druhého pololetí ještě neměla v lednu stanovené pevné datum premiéry, takže seznam doplním dalším článkem někdy v květnu nebo v červnu 🙂
      A díky! 😀

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge