Kniha Ještě jsem to já ve filmové podobě

Filmy Knihy Novinky

S největší pravděpodobností vám název knihy nic neřekne, protože u nás vyšla v roce 2009 u nakladatelství Práh. Zajímavější už pro vás možná bude to, že v hlavní roli vystoupí Julianne Moore a dceru jí zahraje Kristen Stewart.

První zmíněnou jsme nedávno mohli vidět v první části posledního dílu Hunger Games jako prezidentku Coin a v příštím roce jí uvidíme také ve filmové adaptaci Sedmého syna, no a druhou moc dobře známe díky Stmívání či Sněhurce a lovci. Teď se tyto dvě herečky sešly, aby povyprávěly bolestivý osud, který může potkat kohokoliv z nás.

Jeste jsem to jaLisa Genova napsala knihu Still Alice v roce 2007, v češtině se pak objevila o dva roky později pod názvem Ještě jsem to já. Vypráví příběh profesorky psychologie, která kvůli nevyléčitelné nemoci postupně ztrácí paměť a vzpomínky. Přesto ale zjišťuje, že jí každý nový den přináší nečekané naplnění i lásku.

Alice Howlandová je hrdá na to, co v životě dokázala. Ačkoli jí bude teprve padesát, je uznávanou profesorkou kognitivní psychologie na Harvardu a světově proslulou odbornicí v oboru psycholingvistiky, má tři dospělé děti a úspěšného manžela, také známého vědce.

Zničehonic se však u ní začne projevovat nezvyklá zapomnětlivost a chvilkové ztráty orientace a do jejího života vstoupí tragická diagnóza časné formy Alzheimerovy choroby. Nevyhnutelné příznaky počínající demence ji pomalu připravují o osobnost a dříve tak nezávislá a ambiciózní Alice se učí žít pro přítomnou chvíli.

Zatímco dřív stavěla na první místo akademickou kariéru, je najednou nucena přehodnotit nejen svůj vztah s manželem a očekávání týkající se budoucnosti jejích dětí, ale i své představy o tom, kdo je a jaké je její místo v tomhle světě. (Bux.cz)

Za produkcí filStill Alicemu stojí Lex Lutzus a James Brown z Lutzus/Brown společně s Pamelou Koffler z Killer Films. Natáčení začalo 3. března 2014 na 162nd Street mezi Edgecombe a Amsterdamskou v New Yorku, stejně jako na Kolumbijské univerzitě, Lido Beach a Dobbs Ferry. Celé natáčení pak skončilo s koncem dubna a 22. června se film objevil na Toronto International Film Festival, následně se film začal promítat také na dalších festivalech. Na moha z nich si Julianne Moore odnesla cenu za nejlepší herečku.

Ve filmu se mimo jiné objeví také Alec Baldwin jako její manžel, Kristen Stewart jako její dcera, dále Kate Bosworth, Shane McRae, Stephen Kunken, Victoria Cartagena, Seth Gilliam, Daniel Gerroll, Erin Darke, Kristin Macomber. Scénář i režii mají na svědomí Richard Glatzer a Wash Westmoreland.

Film si sice odbyl svou oficiální premiéru v prosinci tohoto roku, do šírší distribuce se ale dostane až 16. ledna 2015. Česká premiéra zatím není naplánována. K filmu Still Alice se váže také jedna ne zrovna příjemná věc, dřív než vůbec mohl jít film do distribuce, dostal se hacknutím úložiště Sony Pictures ven a za dobu 3 dnů, kdy byl sdílen skrz peer-to-peer (tedy přes torrenty), byl stažen z 103.832 unikátních IP adres.

 

Zdroj informací a obrázků: Bux.cz, IMDb.net, CSFD.cz, PageToPremiere.com, RottenTomatoes.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge