KNIŽNÍ RECENZE: Love Left Behind

Knihy Knižní recenze

Znáte takový ten pocit, že absolutně vůbec nevíte, jak nějakou knihu ohodnotit a co si o ní vůbec myslet? Tak přesně taková je pro mě romance Love Left Behind.

Love left behindAutor: S. H. Kolee
Počet stran: 416 (ebook)
Nakladatel: Smashwords
Datum vydání: 2012

Emma se po deseti letech rozešla se Seanem. Odmítla dál jít po nalajnované cestě, po níž všichni kolem včetně jí samotné čekali, že se vydá, a přestěhuje se do New Yorku za prací. Hned první večer v baru, kam ji vytáhne její nová spolubydlící, pozná Jacksona, trenéra ve fitku, který po víkendech hraje v divadle a stejně jako jeho kolegové-herci touží prorazit do filmu. Okamžitě mezi nimi přeskočí jiskra, v podstatě do týdne spolu začnou chodit.

Vztah je jako z pohádky a Emma myslí, že konečně našla svého prince. Po několika měsících ale volá její matka – Sean se dosud nevzpamatoval z rozchodu a pokusil se o sebevraždu, po čemž zůstal upoutaný na invallidní vozík. Emma se okamžitě, k Jacksonově nelibosti, vrací domů, aby podpořila Seana v léčbě, cítí se za jeho stav zodpovědná. Nastalé události zarazí do jejího vztahu s Jacksonem klín a potrvá dlouhých pět let, než dostanou oba milenci opět šanci…

V podstatě celá první polovina románu působí jako předehra k tomu, co slibuje anotace, tedy k příběhu o tom, jak si k sobě dva milí hledají znovu cestu. Vypráví příběh téměř okamžité lásky, o ženě, která za sebou nechala celou svou minulost a rodinu, vydala se do neznáma, aby do týdne měla vše, po čem kdy toužila – skvělé přátele, úžasného chlapa, úspěch v práci. Všechno tohle dostala jako na stříbrném podnosu. Pořád jsem čekala, že se něco semele, ale na každé další stránce jen dál pokračovala romance jak z pohádky. Až těsně před půlkou se to celé zvrhlo – a to naprosto šíleným způsobem. A pak se najednou ocitneme o pět let později a konečně příběh přináší to, co anotace slibuje.

Z Jacksona je po pěti letech úplně jiný muž, úspěšný, ztratil chlapeckost i naivitu, charisma z něj srší na všechny strany a konečně působí jako pravý hrdina, ne vyjukaný kluk. Emma je kapitola sama pro sebe. Upřímně jsem se jen v málo knížkách setkala s takhle otravnou postavou. Vůbec jsem se s ní nedokázala ztotožnit, štvala mě svým chováním, jednáním, činy, myšlenkami, naivitou, zatvrzelostí a tak bych mohla pokračovat.

Když to vezmu kolem a kolem, tak příběh tohoto románu stojí na tom, jak si člověk může grandiozně podělat život tím, že si se svým protejškem nepromluví. Místo aby si věci vyříkali, nemluví o nich, zatajují je, ignorují, ale naštvání z těch věcí trvá… Jacksona jsem v nejedné scéně musela obdivovat pro jeho trpělivost s Emmou, která mi svými pohnutkami pila krev. Přiznám se ale, že jako pár jsem je ani na jedné stránce neviděla, necítila jsem to z nich. Necítila jsem žádnou jiskru, díky které se do sebe v podstatě okamžitě podle autorky zamilovali. Žádné napětí mezi nimi nebylo, byli mi lhostejní jako jednotlivci i jako pár.

Na druhou stranu jsem si uvědomila, že v románu není žádná postava, kterou bych měla ráda. Naprosto všechny do jedné mi byly protivné. Jackson kvůli své naivitě. Emma proto, že je jednoduše důvěřivá hlupačka, která si nedokázala dát dvě a dvě dohromady a především v druhé půlce nešetřila žárlivými výstupy. Krev mi pila i její matka, která jí nedokázala odpustit rozchod se Seanem, i její kolegyně Celeste, která se navzdory svému střednímu věku chovala jako puberťačka a cpala se lidem do života – a prý to bylo roztomilé. Ghhhhrrr!

Love Left Behind je jedním z těch románů, o nichž vůbec nevím, jak je vlastně ohodnotit, jelikož každý prvek si zaslouží úplně jiné hodnocení. Neexistující atmosféra jednu hvězdu, otravné postavy dvě hvězdy, průměrný příběh je za tři hvězdy, čtyři bych dala jen proto, že mě něco nutilo číst stále dál, a pět za výborně popsané milostné scény. Takhle u mě román spadá do nudného průměru žánru, což je vzhledem k navnazující anotaci opravdu škoda.

Zdroj informací a obrázků: GoodReads.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge