Už brzy navštívíme Papírová města

Filmy Knihy

A bude to hned dvojitá návštěva. Letos na podzim se do světa Johna Greena vrátíme prostřednictvím českého překladu knihy Paper Towns, kolem léta 2015 by pak mělo do kin zamířit i filmové zpracování. O čem vlastně ta Papírová města jsou?

paper-towns-en-coverAmerický spisovatel se do podvědomí čtenářů zapsal zejména knihou Hvězdy nám nepřály, smutným příběhem dvou teenagerů. Jeho debutová kniha Looking for Alaska (česky Hledání Aljašky, 2013) vyšla již v roce 2005 a během let posbírala už pěknou řádku ocenění. Nyní se dostala do hledáčku čtenářů knížka Paper Towns alias Papírová města. K té totiž získala filmová práva společnost Fox a v současné době probíhají přípravy natáčení.

Papírová města jsou příběhem Quentina Jacobsena, který celý svůj život zdálky miloval nádhernou a dobrodružnou Margo. Takže když mu jednoho dne rozbije okno a doslova mu vyšplhá do života – oblečená jako ninja a povolávající ho na důmyslné tažení za odvetou – on ji následuje. Po společně probdělé noci přichází nový den, Q dorazí do školy a zjistí, že Margo zmizela. Jenže Q brzy zjistí, že po sobě zanechala stopy – a ty stopy jsou určené jemu. Čím dál se však ve svém pátrání dostává, tím více zjišťuje, jak málo Margo znal. 

papirova-mesta-coverGreenův nový kousek vyjde opět v edici Světový bestseller nakladatelství Knižní klub. Stejně jako Hledání Aljašky si nakladatelství připravilo vlastní, upravenou obálku (vlevo). Datum vydání bylo stanoveno na 22. října 2014.

V poslední době vychází u sesterského nakladatelství YOLI také paperbackové verze knih, které právě míří do kin. Obvykle vychází nedlouho před premiérou a pyšní se filmovou obálkou (nebo aspoň dodatečným přebalem). Tentokrát však vyjde s originální obálkou (vpravo nahoře) a o dost dříve. Což však neznamená, že se nedočká také dotisku s filmovým kabátkem.

Ale teď už k tomu filmu. Na scénáři podle knihy pracují Scott NeustadterMichael H. Weber, kteří stojí například za filmy The Fault in Our Stars (Hvězdy nám nepřály) a The Spectacular Now (Kouzlo přítomného okamžiku). Na režisérskou stoličku pak usedne Jake Shreier. Z postav zatím byly obsazeny jen ty ústřední – a ne, Margo nebude hrát Shailene Woodley (i když se ta informace objevila – ovšem na Apríla). Představitele Quentina, jímž je Nat Wolff, však už znáte z TFIOS jako Izáka. Roli Margo celkem nedávno získala modelka Cara Delevigne.

Americká premiéra filmu byla stanovena na 19. června 2015, na datum té české si ještě počkáme.

Zdroje informací a obrázků: bux.cz, goodreads.com, IMDb.com, hypable.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge