Amazon spouští novou službu Kindle Unlimited

Knihy Novinky

Kdy jste si naposledy koupili hudební CD? Není už jednodušší zaplatit si a stáhnout mp3 verzi? Kupování filmů na DVD pomalu nahrazují online půjčovny, ve kterých si za poplatek můžete film pár dní přehrávat. Nyní startuje Amazon revoluci na trhu eknih. Zavádí totiž měsíční paušál, za který můžete přečíst knih tolik, kolik jen chcete.

Amazon před necelým měsícem spustil novou předplatitelskou službu zaměřenou hlavně na vlastníky čtečky Kindle. Nazval ji jednoduše Kindle Unlimited a měsíční členství vyjde na $9.90, tedy zhruba 200 Kč. Předplatitel si pak může vybrat z více než 600 tisíc knižních titulů a tisíců audioknih. Pro každého knihomola výborné lákadlo. Bohužel v našich končinách zatím máme smůlu, protože na hlavní stránce služby najdeme hlášku, že je momentálně dostupná pouze pro zákazníky ze Spojených států. Dokonce i Velká Británie a Kanada mají smůlu. V budoucnu by však měla být rozšířena také do dalších zemí.

V podstatě se tak jedná o obdobu americké online služby Netflix, která se zaměřuje zejména na filmy a seriály. Mezi hlavní konkurenty Kindle Unlimited by mohlo patřit Scribd s 400 tis. tituly za 9 dolarů měsíčně nebo Oyster Books s 500 tis. tituly za necelých 10 dolarů. Ani jedna však neposkytuje komfort čtení na e-paper čtečce.

Na českém trhu je možné si půjčovat ebooky například prostřednictvím webu eReading.cz. Jde však o výpůjčky jednotlivých titulů na dobu tří týdnů. Tato služba je však dostupná pouze na čtečkách eReading START2 a 3 nebo na Androidu a iOS. Navíc ne všechna nakladatelství podporují myšlenku půjčování vlastních titulů za tak nízké ceny, jaké jim smlouva s majitelem práv neumožňuje.

V loňském roce se mluvilo právě o české půjčovně založené na stejném konceptu jako Kindle Unlimited nebo Spotify. Ta měla fungovat na serveru eBookEater.cz. Na tom však stále najdete jen knihy zdarma a možnost vydat vlastní ebook. Službu tak momentálně poskytují pouze některé knihovny a eReading. Právě klasickým veřejným knihovnám by se mohlo podařit změnit evropské zákony a dosáhnout tak povolení, aby mohly půjčovat eknihy svým členům namísto knih papírových a bez celých čteček.

Hlavní otázkou už tak nejspíš není fakt, zda je půjčování eknih legální, ale zda se podaří najít systém, který by vyhovoval nakladatelům, čtenářům i provozovatelům.

Zdroje informací a obrázků: shelf-life.ew.com, amazon.com, ereading.cz, lupa.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge