Top 4 autorky Regency Romance

Knihy

Nedávno jsem napsala článek 13 knih, které si přečtěte, pokud máte rádi Jane Austenovou. Výhradně s českými knihami. A musím říct, že jsem se extra zapotila. Kvalitních knih v žánru Regency Romance je u nás opravdu málo, zato lehce erotických, historických harlekýnek plných chlípných vévodů a chtivých vikomtů až až. Proto pro vás dnes mám výběr ze zahraničí. Takže, pokud si vychutnáváte nefalšované a epicky romantické příběhy z doby Jane Austenové, čtěte dál.

Julianne Donaldson

Julianne Donaldson napsala zatím dvě na sobě nezávislé knihy – Edenbrooke a Blackmoore. Rozhodně pětihvězdičkové záležitosti. Oceníte hlavně bohatost děje, který se neomezuje na posedávání v salóncích a občasnou návštěvu bálu. Není to ale nic divokého a typický austenovský styl z knih přímo dýchá. Marianne Daventry, hlavní hrdinka Edenbrooku, touží utéct před nudností Bathu a nežádoucím nápadníkem. Její sestra ji naštěstí pozve na venkovské sídlo své přítelkyně a Marianne nadšeně přijímá. Po cestě je ale její kočár přepaden a zároveň potkává neznámého muže. Z toho se nakonec vyklube Philip, majitel panství Edenbrook, kam má Marianne namířeno. Ti dva naváží trochu podivné a rozhodně společensky nevhodné přátelství. V cestě jim ale stojí Mariannina sestra Cecily, která si Philipa chce vzít.

Blackmoore se setkáváme s Kate Worthington, která je rozhodnutá se nikdy nevdat a odjet do Indie se svojí tetou. Matka je ovšem samozřejmě proti, a tak spolu uzavřou neobvyklou sázku. Pokud Kate dostane a odmítne celkem tři žádosti o ruku, může jet. Její kamarád z dětství Henry pozve Kate na Blackmoore, panství, které vždy toužila spatřit. Díky rozsáhlé společnosti Kate doufá, že se jí podaří rychle vyhrát sázku. Ale dokáže opravdu odmítnout?

sarah m eden

Sarah M. Eden má na kontě pěknou řádku knih. Osobně doporučuji Seeking Persephone a sérii The Jonquil Brothers. Persephone Lancaster souhlasí se sňatkem s Adamem, vévodou z Kielderu, který je dostatečně bohatý na to, aby zabránil krachu její rodiny. Odcestuje tedy na sídlo muže, kterého nikdy předtím neviděla, odhodlaná zachránit své blízké. Vévodův dům je chladný a nevlídný, stejně jako její nový manžel. Adam má jizvy na těle a na duši a Persephone se snaží se s ním sblížit a učinit tak jejich manželství alespoň trochu schůdné.

The Jonquil Brothers nabízí příběhy čtyř ze sedmi bratrů, kteří stojí na společenském žebříčku velmi vysoko. Philip je hrabě, nová hlava rodiny, a také špion. Svou pravou identitu skrývá pod tváří nenapravitelného světáka a pouští se do otevřené války se Sorrel, dívkou s mimořádným důvtipem, která po ošklivé nehodě kulhá, ale rozhodně se kvůli tomu nehodlá nechat urážet. Layton je na rozdíl od Philipa tichý a neustále zavřený ve svém domě. Jeho žena za tragických okolností zemřela před čtyřmi lety a nechala po sobě malou dcerku. A ta nyní potřebuje učitelku. Tou se stane až příliš veselá Marion, která skrývá svou identitu pod jménem Mary Wood. Corbin je ze všech bratrů nejstydlivější, miluje koně a ve společnosti lidí není schopný říct skoro ani jedinou větu. Moc rád by ale poznal svoji novou sousedku Claru. Jak toho ale docílit, když s ní není schopný skoro vůbec mluvit? Obrátit se pro radu ke svým bratrům se ukáže jako dost špatný nápad. Jason je právník a snaží se vypořádat se svojí naprosto nesnesitelnou klientkou.

donna hatch

Donna Hatch je autorkou zatím třídílné série Rogue Hearts. Stejně jako u Sarah M. Eden, i tady stojí uprostřed děje rodina plná mužů. V prvním díle se setkáváme s Alicií, která po smrti rodičů a bratra bydlí u svého strýce. Ten však utratí celé jejich jmění, a tak se Alicia rozhodne vdát se za prvního bohatého muže, kterého potká, aby zachránila především svoji malou sestru. Zdá se, že to bude Lord Amesbury. Oběma ale v cestě stojí nepříjemně propletená minulost, a tak se Alicia provdá za jeho bratrance, tajemného muže, který neustále nosí masku. Později se ale ukáže, že její rodinu se snaží někdo systematicky vyvraždit. Druhý díl představuje Jareda, který si přes den hraje na gentlemana a v noci se stává pirátem. Pak potkává Elise, mladou vdovu, která žije se synem stranou společnosti. Hrdinkou třetího dílu je Genevieve, která pod výhružkou odvolá zasnoubení s Christianem Amesbury a provdá se za vyděrače. Po roce manželství se rozhodne skočit z mostu. A z řeky ji vyloví právě Christian.

Karla Darcy

Karla Darcy napsala rozsáhlou sérii s názvem Sweet Deception Regency. Sama jsem četla zatím pouze první dva díly. Jsou to poměrně krátké novelky, které vám rychle uběhnou. Je to rychlé a příjemné čtení. The Five Kisses je přesně o tom, co slibuje název, o cestě k přátelství a lásce ve stylu Downton Abbey. The Masked Heart je už trochu netypičtější příběh. Blaine odjede do Londýna a potají se stane herečkou, aby zajistila příjem svým sourozencům. Jako neodolatelná La Solitaire má řadu nápadníků, které však všechny odmítá. Jeden se ovšem zdá být vytrvalejší než ostatní. Jaké je pak její překvapení, když ho potká i doma, její sestra totiž očividně našla zalíbení v jeho bratrovi, a tak se Blaine opět maskuje, aby se znovu setkali.

Eva Ibbotson

Bonus z 20. století:

Eva Ibbotson napsala tolik knih, že byste to nestihli přečíst ani za rok. Doporučím dnes však jenom dvě – A Countess Below Stairs a The Reluctant Heiress. A Countess Below Stairs vypráví příběh hraběnky Anny, která je nucena po Ruské revoluci utéct do Anglie. Tady si najde místo mezi služebnictvem na sídle rodiny Westerholmů. Nebezpečně moc se sblíží s již zasnoubeným hrabětem Westerholmem, Rupertem. The Reluctant Heiress je román zajímavý už jen tím, že se odehrává v Rakousku. Princezna Theresa-Maria of Pfaffenstein je dědičkou rozpadlého hradu bez jmění, a tak se stane kostymérkou ve Vídeňské opěře. Je nenápadná až do chvíle, kdy operu navštíví Guy Farne, který hledá zábavu pro hosty na svém sídle.

A jaká je vaše oblíbená náhražka Jane Austenové?

Zrdoj obrázků a informací: Goodreads.com

2 thoughts on “Top 4 autorky Regency Romance

  1. Pááááni, konečně někdo, komu se líbí romány Jane Austen a nebere je jako slabomyslné romány pro ženy, které sní o princi na bílém koni! Jupíí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge