KNIŽNÍ RECENZE: The Faerie Ring

Knihy Knižní recenze

Je rok 1871, na trůnu sedí královna Viktorie a špinavé londýnské ulice se hemží sirotky, bezdomovci a kapsáři. Mezi městskou spodinu patří i Tiki, dívka se zvláštním znaménkem na zápěstí.

Faerie-Ring Cover - finalAutor: Kiki Hamilton
Série: The Faerie Ring
Díl: 1.
Počet stran: 343 stran
Nakladatel: Tor Teen / Macmillan
Datum vydání: 27. září 2011

Tiki skončila na ulici po smrti svých rodičů. Na nádraží naštěstí potkala Shamuse a Fionu, dva malé kapsáře, kteří žijí v opuštěném obchodě na Charing Cross. Vzali ji k sobě a do jejich malé rodiny časem přibyli i další dva sirotkové, o které se Tiki stará a zdatně vybírá kapsy v davu a hospodách, aby si mohli koupit uhlí a najíst se. Přežívají ze dne na den, někdy je líp, někdy hůř.

Jejich životy se obrátí vzhůru nohama, když se Tiki nevědomky vloupá do Buckinghamského paláce a z knihovny ukradne královnin prsten. Ten prsten, který pečetí mír mezi světem lidí a fey. Ztráta prstenu znamená válku. A Tiki do této války zapadá víc, než si vůbec dokázala představit.

The Faerie Ring je skvěle napsaná historická fikce s přívlastkem romantiky a tajemna. Autorka umně propojila svět londýnské spodiny s královskou rodinou a světem fey tak, že do sebe vše perfektně zapadá a zdá se velmi uvěřitelné… i když místy trochu pohádkové ve stylu „když šla Popelka na bál“. Co se týče romantické linky, tuším (a doufám) do budoucna nějaký milostný trojúhelník, do kterého se zaplete mladý zloděj Rieker i princ Leo, okořeněný intrikami královského dvora lidí i fey.

První díl se odehrává převážně ve světě lidí a dává vyniknout jednotlivým charakterům. Naplno si tak stačíte oblíbit Tiki, dostanete chuť rozlousknout Riekerovo tajemství a čekáte, jak se nakonec vyklube princ Leopold. Informací o světě fey vám autorka na začátek poskytne nemnoho. Pod roušku tajemství tak budete pronikat velmi pomalu společně s Tiki a nedostane se vám více zákulisních informací, než byste byli schopni pozřít. Očekávání dalšího dílu se tedy nevyhnete, snad už jen proto, abyste zjistili co nejvíc o Otherworld a Tikině úloze v něm.

Vynikající je také scenérie, představte si film Hugo a jeho velký objev bez steampunkového nádechu. Jak autorka sama uvádí, všechna místa uvedená v knize jsou reálná, takže máte chuť okamžitě odjet do Londýna a číst si třeba v St. James Parku.

Pokud vás láká příběh z viktoriánského Londýna plný dobrodružství a dávných tajemství, je The Faerie Ring přesně to pravé. I když nakonec nezažijete žádný grandiózní wow efekt, knížka se vám dostane pod kůži a při čtení budete mít nenápadné nutkání číst stále dál.

Zdroj obrázků a informací: Thefaeriering.com

2 thoughts on “KNIŽNÍ RECENZE: The Faerie Ring

    1. Nevím o nikom, kdo by to plánoval vydat u nás. Ale nabídla jsem to, tak uvidíme.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge