Stoletý stařík, který vylezl z okna brzy v kinech

Filmy Knihy Novinky

Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel, se v polovině května objeví v českých a slovenských kinech. Promítat se totiž bude filmová adaptace stejnojmenného románu švédského spisovatele Jonase Jonassona. Jaký tedy bude Allan Karlsson na velkém plátně?

Hned na začátek se přiznám, že se v severské kinematografii vůbec nevyznám. Tentokrát vám tu nebudu vypisovat jména herců, scénáristů, ani režiséra, protože by vám stejně nejspíš nic neřekla. Pokud se přece jen nějaký zájemce najde, může svou zvědavost ukojit na profilu filmu v databázi IMDb.com. Údajně by však mělo jít o snímek s největším rozpočtem v historii švédské kinematografie. Stařík například získal Cenu publika v rámci Guldbagge Awards 2014. A podle traileru to vypadá na vážně povedené a hodně vtipné dobrodružství:

Stoletý stařík se stal světovým knižním hitem a byl přeložen do téměř čtyřiceti jazyků. V češtině vydalo knihu nakladatelství Panteon v září 2012. Na letošní květen pak připravuje druhý román z pera Jonase Jonassona s názvem Analfabetka, která uměla počítat. Za slovenským vydáním pak stojí Ikar. Vzhledem k názvům filmu v angličtině či švédštině můžeme být opravdu rádi, že se distributoři rozhodli ponechat stejný název, jaký má v knižní podobě. Kdo ví, s jakým kreativním nápadem by nakonec přišli.

V kinech od 15. května 2014. 

Zdroje informací a obrázků: Neoluxor.czIMDb.com, YouTube.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge