Najděte svůj osud s Dárcem

Filmy Knihy Novinky

První díl čtyřdílné dystopické série Dárce (v angličtině The Giver) autorky Lois Lowry v češtině vyšel v červnu minulého roku, ale zatímco v zahraničí se v některých středních školách dokonce dostal do školních osnov, u nás jaksi unikla větší pozornosti. To už u nás jaksi bývá zvykem, takže bychom neměli být moc překvapení. Možná se vám ale do hledáčku dostane teď, v září jej totiž uvidíte na filmovém plátně.

DárceKniha vypráví příběh dvanáctiletého Jonase, který žije ve světě, v němž neexistují války, zločiny, strach ani bolest. Všechno je dokonale organizované, nikdo si kvůli ničemu nemusí dělat starosti, dokonce i povolání dostane každý přiděleno.

Jonas se má stát „příjemcem paměti“, uctívaným strážcem vzpomínek. Podrobuje se výcviku, při němž mu dosavadní příjemce paměti předává to, co nikdo jiný nesmí vědět ani cítit – vzpomínky a zkušenosti předchozích generací, dozvídá se o bolesti a utrpení, ale i o kráse, lásce a přátelství a začíná chápat, že jeho společenství žije v dostatku a bezpečí za cenu totální absence citů a možnosti volby.

A s tímhle vědomím, s poznáním těchto hodnot už nedokáže žít jako dřív…

Lois LowryLois Lowry napsala knihu Dárce již v roce 1993, ale větší pozornosti se jí dostalo až o několik let později, přesněji v roce 2006, kdy vyšla znovu. Jeff Bridges zdá se viděl v knize potenciál už před dvaceti lety, kdy se rozhodl koupit filmová práva.

Jeho dcera mu ji totiž představila po té, co ji společně četli ve škole. Není tedy divu, že je kniha při nejmenším v USA tolik oblíbená. Natáčení ovšem začalo teprve loni na podzim v jižní Africe. Na režisérskou židličku usedl Phillip Noyce a za scénářem stojí Michael Mitnick.

Hlavní mužská role bude krapánek postaršena, a tak v roli šestnáctiletého Jonase uvidíme Brentona Thwaitese, který se dříve ucházel například o role Čtyřky v Divergenci, či Augusta ve Hvězdy nám nepřály. Dokonce ho brzy uvidíme i v roli prince ve filmu Malificent. Taky se vám zdá, že se ti mladí herci nějak často motají okolo stejných adaptací?

Kromě Brentona ve filmu uvidíme také samotného Jeffa Bridgese (Dárce), Meryl Streep (vedoucí starších), Camerona Monaghana (Asher, nejlepší kamarád Jonase a taky nám dobře známý Mason z VA), Alexandera Skarsgarda (Jonasův otec), Katie Holmes (Jonasova matka), Taylor Swift (Rosemary), Odeyi Rush (Fiona, nejlepší kamarádka Jonase a také jeho vyvolená).

K filmu byly zatím „vypuštěny“ dvě oficiální fotky a celý trailer:

 

Celkově jde o knižní tetralogii. Druhý díl, Gathering Blue, vyšel v zahraničí v roce 2000, třetí, Messenger, pak v roce 2004 a zatím poslední, Son, v roce 2012. Uvidíme, jestli se také v češtině dočkáme i zbývajících dílů o utopické společnosti, ze které se vlastně vyklubala společnost dystopická.

Zdroj informací: Deadline.com, PageToPremiere.com, Argo.cz, LoisLowry.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge