KNIŽNÍ RECENZE: Fighting Redemption

Knihy Knižní recenze

Hlavní hrdinka doktorandka, hlavní hrdina voják a Austrálie? Tuhle new adult romanci jsem si nemohla nechat ujít. A dobře jsem udělala.


Fighting RedemptionAutor: Kate McCarthy
Počet stran: 346 (ebook)
Datum vydání: 2.2.2012
Žánr: new adult, military, romance
Věková hranice: 18+

Fighting Redemption je neobyčejný příběh o lásce ke svým bratrům v boji, lásce k vlasti, lásce k rodině a především lásce k těm, kteří jsou nám nejbližší, jakkoli nám může malý hlásek v hlavě našeptávat, že možná nejsme pro své milované dost dobří.

A právě s tím bojuje Ryan, tělem i duší voják australské armády, jenž sestru svého nejlepšího přítele a spolubojovníka, miluje už od dětství. Nechává ji ale  jít, protože potom, co prožil, nevěří, že by jí mohl přinést štěstí. Snaží se vždy dělat, co považuje za nejlepší pro sebe i své blízké, jakkoli ho to bolí.

Finlay je vědkyně, studentka klimatologie, která Ryana miluje od dětství, jen nenašla odvahu mu to přiznat, hlavně proto, že ji Ryan od sebe vždy odháněl. Ve vztahu s Ianem se snaží být šťastná, navzdory tomu, že Ryan konečně vyjevil, co k ní vždy cítil, a navzdory tomu, že Ian její vědeckou kariéru nepodporuje.

Oba dva mi přirostli k srdci, Finlay tím, že nepadá k nohám muži, jehož miluje, a jde si za svým snem, Ryan svou odvahou a obětavostí. Oblíbila jsem si i Ryanovy spolubojovníky, úžasnou partičku chlapů, kteří se v boji můžou spolehnout jen jeden na druhého a kteří mě svými hláškami a vtípky bavili, kdykoli se na scéně objevili.

První třetina je docela pomalejší, autorka se rozhodla vyprávět příběh hlavních hrdinů od úplného začátku, tedy od dětství. A jak se mi dostávali pod kůži, říkala jsem si, kolik starostí, strachů a bolesti by si mohli ušetřit, kdyby si už na počátku narovinu řekli, co k sobě cítí, nehráli si na ledové sochy a neomlouvali to tím, že „já to s tebou myslím dobře“. To jsem ale ještě nechápala, jaké jsou jejich pohnutky a zábrany. To mi došlo až v druhé polovině, a rozhodně plnou parou.

Fighting Redemption jsem nedokázala odložit, dokud jsem ji nedočetla v půl šesté do ráno, kdy jsem čtečku vypnula emocionálně vyždímaná a fyzicky unavená po mnoha hodinách pláče – a nestydím se za to. Pro mě jako čtenářku je docela těžké najít knihu, která by mě takhle zničila, a přesto ve mně zanechala krásný a pokojný pocit. Naposledy se tak povedlo Connected od Kim Karr.

Kniha spadá věkem hrdinů do žánru new adult (on 27, ona 25 let), ale obsahově se jedná spíše o romanci. Negativem pro některé čtenáře může být v podstatě milostný trojúhelník, který se otevírá mezi Ianem, Fin a Ryanem, a který mě frustroval tím, jak dlouho hrdince trvalo, než se podvolila svým citům k Ryanovi. Plusem je neobvyklé prostředí, kde se střídá Austrálie s Afghánistánem, kam je Ryan opakovaně vyslán na mise, a vojenská tématika. Tím mi román připomínal Zápisník jedné lásky nebo Milý Johne z pera Nicolase Sparkse – a s podobnou tíživě sladkou atmosférou, která vezme za srdce. Autorka je Australanka, v románu se objevuje australský slang, některé věty byly těžké na přelouskání, hlavně co se týče armádní terminologie, ale jinak bylo všemu rozumět. Román je psán v er-formě ze střídajících se úhlů pohledů obou hlavních hrdinů, svou sugestivitou ale působila spíš jako ich-forma.

Za sebe mohu říct, že Fighting Redemption je jedna z nejlepších new adult/romancí, jaké jsem četla.  Jedná se o velmi emocionální román, který vypráví síle snů, lásky a odvahy, a který zůstal v mých myšlenkách ještě dlouho po dočtení. Kate McCarthy mi tímto holdem lásce a odvaze, bratrství a oběti australských vojáků zlomila srdce, a já za to vzdávám hold jí.

Zdroj informací a obrázků: GoodReads.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge