ROZHOVOR: Richelle Mead o Vampýrské akademii, Pokrevních poutech i Zoey Deutch

Knihy Rozhovory

V novém rozhovoru Richelle Mead mluví o inspiraci, jež ji přivedla k napsání VA, ale také i o připravovaném filmu, který fanoušci nedočkavě očekávají a v neposlední řadě prozradila několik informací o připravované knize The Fiery Heart.

vampire-academy-blood-sisters-interview-richelle-meadVA se těší značnému srovnávání se Stmíváním (přestože jsou tak moc odlišné). Kromě toho, že tam vystupují upíři, můžeš prozradit, co mají společného nebo naopak rozdílného, pro ty, kteří tvoje knihy nečetli?

Vampire Academy je založena na základech Rumunského mýtu, podle kterého na světě existovaly dvě rasy upírů. Morojové, kteří jsou živí a prakticky neškodní upíři, co nemusí zabíjet kvůli krvi a pak jsou tu Strigojové, ti jsou naopak stvůrami z nočních můr, stejně jako kterýkoliv stereotypní samotářský upír z hororů. Jsou neživí, zlí a krvelační. Takže jsem se rozhodla vzít koncept těchto dvou ras a na jejich základě jsem vytvořila celou společnost a kulturu kolem nich. Morojové mají velice složitý královský systém a zároveň žijí ve společnosti dhympýrů, kteří jsou napůl upíry a slouží jim jako jejich strážci před Strigoji. Takže to je tak zhruba, jak je celý ten svět vystavěn. Pak je tu zápletka, ta se soustředí na Rose Hathway, jež je napůl upírkou, co ještě trénuje, aby se stala plnohodnotnou strážkyní. Na začátku série je jí sedmnáct a trénuje, aby jednoho dne mohla chránit svojí nejlepší kamarádku, která je jednou z Morojů. V první knize se dozvíme, že však některá nebezpečí, kterým musí čelit, na ně číhají z jejich vlastních řad a ne nutně z řad těch zlých monster, jakých byly naučeny se bát.

Když už mluvíme o Dhampýrech, Strigojích a Morojích (a dokonce Alchymistech, se kterými se setkáme ve čtvrté knize), jak bys je popsala několika slovy?

Morojové jsou živý, dobří upíři, co dokážou používat elementární magii. Strigojové jsou nemrtví, zlí a krvelační – a to je tak zcela vystihuje. Dhampýři jsou silní a rychlí. Mají nejlepší přednosti jak z jejich upíří, tak i lidské stránky, a proto jsou tak dobrými strážci. Alchymisti jsou tak trochu jaok Muži v černém v paranormálním světě, jsou tajnou společností lidí, jejichž úkolem je udržet existenci upírů v tajnosti, aby tak ochránili ostatní lidi.

vampire-academy-blood-sisters-interview-richelle-mead-dhampir

Nedávno jsme také udělali rozhovor s Danem Watersem (scénárista filmu), který popsal Danilu (aka Dimitriho) jako pravého „tvrďáka“. Co sis myslela, když jsi poprvé Danilu viděla?

Byla jsem naprosto nadšena, že se rozhodli právě pro něj. Nikdy jsem o něm neslyšela, když jej poprvé zmínili, protože ve Státech není příliš známý, ale v Rusku je hodně populární. V tom co dělá, je opravdu hodně dobrý, a já jsem byla opravdu nadšená, když jsem jej viděla pracovat. A taky má ten správný vzhled. Vím, že vzhled postav je pro každého čtenáře hodně subjektivní a každý si vytvoří svojí vlastní představu, ale mě na Dimitriho sedí, je takový, jakého jsem jej popsala v knize. Danila je navíc té roli oddaný. To je pro mě snad ještě d§ležitější, než jen najít herce, co odpovídá postavě fyzicky. Opravdu svoji roli prožívá a tak moc trénoval. Nevím kolik knih z celé série četl, vím, že jich několik však bylo, možná už je taky všechny dočetl, ale i tak ví zhruba, jak se bude Dimitri vyvíjet a hodně to prožívá. Když jsem jej potkala, bylo opravdu skvělé vidět, jak moc nadšený z té role je.

vampire-academy-blood-sisters-interview-richelle-mead-zoey-deutch-danila-kozlovsky-2A jak bys popsala chemii mezi Danilou a Zoey?

Skvělá, jak na place tak mimo. Mimo natáčení jsou jako sourozenci, jsou si tak blízcí, mají mezi sebou opravdu velice hezký vztah. Neustále spolu vtipkují a hašteří se. Jsou si hodně blízcí a to je skvělé vidět. Jde na nich opravdu vidět, že milují svoji práci. Viděla jsem je natáčet některé scény spolu, pořád a pořád dokola dostávali rány, ale bylo vidět, že je to baví a že si ty scény spolu užívají a to je dobře. Během natáčení, když vystupují jako Rose a Dimitri, mají mezi sebou opravdovou chemii, jakou všichni chtějí vidět. Viděla jsem jen útržky z filmu, celý jsem neviděla, ani zdaleka ne, ale ty scény, které jsem viděla, jasně ukázaly, že mezi nimi opravdu funguje ta energie jako mezi Rose a Dimitrim, takže myslím, že z toho diváci budou opravdu nadšení.

Četla jsem, že Zoeyina oblíbená scéna z filmu je ta, kdy se Rose a Dimitri vrací z tréninku. Na jakou scénu z filmu se ty těšíš?

Já se opravdu jen těším na závěrečnou část, protože to pak přijde skutečná akce. Ta je pochopitelně v průběhu celého filmu, tak jako knihy, film se drží knihy docela věrně. Napětí v průběhu knihy vrcholí a vy vidíte spoustu malých nápověd a víte, že se něco chystá, ale nejste si jistí, co. A pak nastane okamžik, téměř na konci, kdy všechno najednou exploduje a je to jen jak bum, bum bum až do úplného konce. Takže se opravdu těším na to, jak to bude převedeno na plátno. Tuhle část pro mě bylo ze všeho nejzábavnější psát, takže bude naprosto cool vidět, jak to bude vypadat v reálu.

Měla jsi nějaké zvláštní požadavky na to, co jsi chtěla, aby bylo ve filmu zahrnuto?

Ne, neměla. Vlastně, poté, co jsem si přečetla scénář, tak jsem opravdu neměla co – opravdu jsem neměla důvod ho nějak tvrdě kritizovat. Jsou tam drobné změny, pochopitelně, protože nehledě na tom, že někteří lidé budou trvat na svém, kniha a film nemohou být stejné. Musí nastat drobné změny při procesu převedení knihy na film. Ale nebylo tam nic, co by nějak šlo mimo daný charakter postav, nebo co by nějak zásadně zasahovalo do příběhu, nic takového. Scénář se opravdu drží knih.

Fanoušci jsou také hodně zvědaví na soundtrack! Máš nějaké oblíbené umělce nebo písně, které bys na něm chtěla slyšet?

Víš co, ani ne. Může to být pro někoho zklamání. Lidé se mě vždy ptají na podobné otázky a já pro ně nikdy nemám dobrou odpověď. Ne, nemám žádný seznam. Já jsem spokojená s tím, pro co se rozhodnou filmaři; jaké písně jsou podle nich vhodné. Vím, že v současnosti se porozhlíží po případných umělcích. Jedná se jak o jednotlivé písně, tak i o skladatele hudby pro film, takže momentálně je to všechno uprostřed vyjednávání a jsem docela zvědavá, s čím nakonec přijdou.

Teď, když si viděla herce, jak na sebe vzali role tvých postav, koho bys sis představila do role Adriana?

Nemám osobně nikoho vybraného, stejně tak jako jsem neměla pro tento film. Je to pro mě tak lepší. Lehčí, než jak to mají fanoušci, kteří se upnuli během pěti let na určité herce a teď, když ta osoba nebyla pro tu roli vybrána, tak se pro ně všechno zhroutilo. Takže já jsem v tomto směru velice otevřená. Na světě je spousta dobrých herců. Dívala jsem se na oblíbence některých fanoušků a je možné, že filmaři se rozhodnou s postavou Adriana jít stejným směrem jako pro tento film a zvolit neznámého herce. Což se mi i líbí, nechci nutně, aby hvězda mého filmu byl někdo, u koho si lidé řeknou „Jo, to je ten co hrál v tom a tom“ a aby si ho spojovali s postavou z jiného filmu. Byla bych raději, aby lidé o těch hercích mluvili jako „Jo, to je Rose z Vampýrské akademie“ nebo „Jo, to je Adrian.“ Takže kdo ví? Adrian možná bude neznámý herec, který právě začíná, a tohle by pro něj mohla být průlomová role.

vampire-academy-blood-sisters-interview-richelle-mead-zoey-deutch-stakePosuneme se teď k poslední knize, věděla jsi celou dobu jak Last Sacrifice (v češtině Poslední oběť) skončí?

Vím, jak zakončím hlavní dějovou linku. Když začnu první knihu v sérii, vím, jak zakončím tu poslední a vše se pak od toho odvíjí. Tím pádem tak mohu v průběhu příběhu zanechávat drobná znamení a nápovědy a položit potřebné základy. Uprostřed toho všeho jsou pak drobnosti, které se vždy mění. Jiné zmizí, jiné se přidají, ale nikdy se nestalo, aspoň v mé dosavadní spisovatelské kariéře, že by se na konci příběhu objevilo nějaké velké překvapení. To jak mělo Last Sacrifice skončit, se prakticky od napsání prvního dílu nezměnilo.

Teď k sérii Bloodlines (spin-off série VA, v češtině Pokrevní pouta), dočkáme se v budoucnosti více Rose a Dimitriho?

Setkáme se s nimi v The Fiery Heart, což je následující kniha, která vyjde 19. listopadu (ve Státech). Taktéž tam uvidíme Lissu a Christiana, takže by čtenáři měli být spokojení, že uvidí své oblíbené hrdiny zpět. Ale i tak zůstanou vedlejšími postavami, takže pokud se někdo těší na to, že převezmou otěže příběhu, tak to bohužel ne, ale brzo se dočkáme jejich budoucí interakce s ústřední dvojicí Sydney a Adrianem.

Můžeš prozradit něco o Angelinině budoucích romancích?

Angelininy lásky? *smích* To je složité, asi tak. Líp to asi vysvětlit nedokážu.

Plánuješ napsat další spin-off sérii po skončení Bloodlines?

Čekám, jak se to vše vyvine, než se nějak rozhodnu. Rozhodně bych ráda pokračovala se světem VA, to určitě. Je těžké odejít. Jestli to bude zcela nová spin-off série, nebo jestli se navrátím k některým postavám z první série, tím si ještě nejsem jistá. Když jsem navštívila natáčení, viděla jsem jak je všechno úžasné a jak skvěle převedli knihu do reálu, byla jsem si zcela jistá, že bych o nich mohla klidně psát znova, není problém, byla jsem tak nadšená, že jsem mohla znova vidět všechny ty postavy. Ale pak přijdou dny, kdy si říkám „Když já nevím.“ Uvidíme, zda je budu chtít znova navštívit, nebo zda budu chtít začít něco nového. Takže ještě nevím, bude záležet také, jak přežiju natáčení filmu. Uvidíme. Ještě mám v Bloodlines sérii k napsání další dvě knihy, než se nějak rozhodnu, pak se uvidí.

Řekni nám, které mladé young adult autory obdivuješ?

Jsem velký fanoušek Rachel Caine, taktéž píše upírskou sérii. Začínala jsem s jejími dospělými knihami, pak jsem se přesunula k jejím YA knihám. Oba dva žánry zvládá opravdu krásně. Taky miluju Margaret Stohl a Kami Garcia, jsou skvělé. Jak společně, tak i v jejich individuální tvorbě, takže byste je měli rozhodně omrknout. Tahle jména mi teď přišly na mysl. Opravdu mám ráda autory, kteří kladou důraz na postavy a to tyhle autorky dělají. Určitě mají skvělé zápletky, ale pro mě jako spisovatelku a čtenářku jsou důležité postavy. Chci s nimi žít a umírat, investovat do nich kus sebe a to ony dělají opravdu skvěle.

Nakonec, spousta fanoušků je zvědavá zda budeš součástí propagace filmu při rozhovorech a zda se objevíš spolu s herci na červeném koberci. Víš už, jak to bude?

Je velice nepravděpodobné, že toho budu součástí. Určitě to není myšleno jako nějaká neúcta ke mně jako autorce. Lidé od filmu jsou opravdu rádi, když mě mají poblíž. Ale měsíc před premiérou filmu se mi narodí miminko, a to je přesně doba, kdy začnou různá promo tour, takže si nemyslím, že se budu moci toho nějak zúčastňovat. Možná budu víc na telefonu pro nejrůznější interview, což by bylo fajn, ty můžu dělat celé dny. Ale nemyslím si, že v té době budu příliš lidem na očích.

 ~ … ~

Jak jistě máte všichni poznačeno v kalendářích, filmová Vampýrská akademie má ve Státech premiéru 14. února. Nevím jak vy, ale já už se nemohu filmu dočkat, byť trochu s obavami doufám, aby to nebyl takový průšvih jako Nástroje smrti.

Zdroj informací a obrázků: Teen.com

1 thought on “ROZHOVOR: Richelle Mead o Vampýrské akademii, Pokrevních poutech i Zoey Deutch

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge