KNIŽNÍ RECENZE: Carnival of Souls

Knihy Knižní recenze

Melissa Marr se do paměti zahraničních čtenářl zapsala svou fae young adult sérií, jejíž první díl se objevil také u nás, v češtině. V minulém roce ovšem přišla s prvním dílem nové série.

carnival-of-soulsAutor: Melissa Marr
Série: Untamed city
Díl: první
Počet stran: 306
Nakladatel: HarperCollins
Datum vydání: 4.6.2012
Žánr: young adult, paranormal romance

The City, město démonů, kterému vládne Marchosias. Kdysi vyhnal ze svého území čaroděje a stal se vůdcem. Každý démon má ve městě své místo. Ti z nižších kast žijí v zatuchlých jeskyních, ti z vládnoucí kasty v pohodlí paláců. A uprostřed toho všeho je Karneval duší, místo, kde jednou za generaci může kdokoliv bojovat o pozici ve vládnoucí kastě, o právo poroučet a žít v blahobytu.

V boji se letos poprvé utká i žena. Aya má temné tajemství a za každou cenu se chce vyhnout manželství a následné povinnosti počít dítě. Její jedinou šancí je vyhrát Karneval a vládnout. Proti ní stojí také její bývalý snoubenec Belias a velkou motivaci má i Kaleb – psanec, který chce odhodit černou masku zabijáka, ochránit svého přítele Zeviho a vyhrabat se ze špíny města a nočního trhu. Ale souboj se nevyvíjí podle ničích představ. Je třeba měnit plány, umět zabít v pravou chvíli, najít si správné spojence.

Skrze tajné brány vede z města cesta do světa lidí. Tady žije Mallory, sedmnáctiletá dívka, kterou její matka zachránila před otcem, kterého nezná, a před zraky démonů ji ukryla mezi lidmi ve společnosti čarodějů. Její nevlastní otec Adam Mallory vychovává v nenávisti k démonům a rezervovanosti vůči lidem. Stěhují se z místa na místo, trénují se zbraněmi, ukrývají se. Jednoho dne potká Mallory Kaleba a i přes to, že se od něj snaží držet dál, jejich osudy se propletou. Ani v lidské říši se však situace nevyvíjí ideálně. Staré rány se otevřou, touha po pomstě rozdmýchává starý konflikt mezi démony a čaroději,. Tajemství, která měla zůstat skryta, vyplouvají na povrch.

Carnival of Souls je kniha, co je hlavně originální. Zápletkou ani postavami příliš nepřipomíná žádnou jinou. Celý příběh je navíc vyprávěn z pohledu různých postav, což umožňuje skvěle pochopit jejich motivace a skutky. Chvíli se díváme na svět s Mallory, pak s Kalebem, Ayou, Zevim, Adamem, Beliasem… Díky tomu má příběh patřičnou dynamiku a pulzující atmosféru. V prvních dvou třetinách není jediné hluché místo, všechno je skvěle napsané, precizně vystavěné, zaujme vynikajícím příběhem, překvapí syrovostí a brutalitou. Musím přiznat, že jsem na začátku vážně žasla, jak to všechno sedělo dohromady, jak moc mě knížka bavila. Poslední třetina pak sice nabírá nějaké mouchy a otevřený konec tak nějak nesedí, ale v kontextu celého příběhu vyznívá celek nadprůměrně skvěle.

Knize jen chybí hlubší rozpracování vztahů. Láska/neláska Mallory a Kaleba i zvláštní vztah/nevztah Ayi a Beliase je trochu povrchní. Chybí také lepší popis démonů. Je jasné, že vypadají, jako lidé, ve vypjatých situacích někdy kontrolovaně a někdy nekontrolovaně mění podobu v neidentifikovatelnou příšeru se zuby a pařáty, ale co jsou vůbec zač? To se zatím nedozvíme. Celkově se kniha spíše zaměřuje na postavy a jejich chování, než přesné vykreslení okolí a situace. Pro někoho to může být výhodou. Já osobně jsem sice zvědavá, ale ne naštvaně nervózní z nedostatku informací.

Finální verdikt zní: knihu si ROZHODNĚ přečtěte. Samotnou mě nejvíc bavilo město démonů, výlety mezi lidi byly slabší, čarodějové místy lepší, ale Karneval duší, noční trh, zaprášené ulice, sázky na vítěze a podplacení špioni, strážci a to něco v divočině za městem nabízelo naprosto nepopsatelnou atmosféru. Plný počet bodů a jeden škrábanec za ty drobné nedostatky.

Zdroj informací a obrázků: GoodReads.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge