Nobelova cena za literaturu 2013

Knihy Novinky

Ve čtvrtek 10. října se ve švédském Stockholmu rozdávaly Nobelovy ceny, a zatímco celý svět zajímá hlavně Nobelova cena za mír, nás zajímá Nobelova cena za literaturu.

Tu tento rok získala Kanadská autorka Alice Munro, jako třináctá žena v historii a první Kanaďanka. Nobelova cena za literaturu byla poprvé vyhlášena v roce 1901 a obdržel ji francouzský autor Sully Prudhomme (o němž jistě většina z vás neslyšela – včetně mě).

Mezi držiteli cen se objevují jména, která jsou často dnešnímu čtenáři ne příliš známá, ale stejně tak zde najdeme i mnoho slavných jmen, jaká se v naší paměti drží dodnes. Zde malý výčet:

1905 – Henryk Sienkiewicz, Polsko

1907 – Rudyard Kipling, Británie

1915 – Romain Rolland, Francie

1925 – George Bernard Shaw, Irsko

1929 – Thomas Mann, Německo

1932 – John Galsworthy, Británie

1949 – William Faulkner, USA

1953 – Sir Winston Churchill, Británie

1954 – Ernest Hemingway, USA

1958 – Boris Pasternak, SSSR

1962 – John Steinbeck, USA

1969 – Samuel Beckett, Irsko

1971 – Pablo Neruda, Chile

1982 – Gabriel García Márquez, Kolumbie

1984 – Jaroslav Seifert, Československo

A co přesně tito autoři museli dokázat, aby byli hodni Nobelovy ceny? Podle slov samotného Alfreda Nobela museli vytvořit dílo, které bude v daném roce považováno „za nejvýznačnější literární dílo v ideálním směru“.

A to se letos Alice Munro povedlo. Narodila se v roce 1931 ve městě Wingham, Ontario, kde se také odehrává většina jejích příběhů. Proslavila se především svými povídkami, za které získala několikrát nejprestižnější kanadské ocenění Governor General‘s Award. Je považována za jednu z nejlepších spisovatelek současné povídky a při předávání Nobelovy ceny byla označena za „mistryni současné povídky“.

Zdroj informací a obrázků: HuffingtonPost.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge