Když knihy pomáhají

Knihy

Také se vám někdy zdá, že na světě je až příliš mnoho lidí, co se starají jen sami o sebe a nikdy neudělají nic pro druhé? Tak to vás možná potěší příběh 13leté Marie Keller.

Maria, která se narodila ve městě Orono v Minnesotě, byla ve svých 8 letech zaskočena zjištěním, že ne všechny děti na světě vlastní knihy. A tak se rozhodla, že s tím něco udělá. Dala si předsevzetí, že než dosáhne věku 18-ti let, věnuje potřebným dětem 1 milion knih. Tento týden, celých pět let před vypršením lhůty, se jí onen záslužný čin podařil. V úterý ji jedno nakladatelství v Minnesotě věnovalo 36 000 knih, které potřebovala k dovršení onoho 1 milionu.

Na svých webových stránkách Read Indeed Maria napsala: „Jsem nadšená, že se mi splnil můj sen darovat knihy dětem, několika stovkám tisíců dětí.“ Maria věnovala knihy nemocnicím, školám a neziskovým organizacím v 16-ti různých zemích po celém světě. K 9. říjnu činí počet věnovaných knih již 1 012 227. Ale Maria tímto nechce skončit a nabádá všechny, kteří ji s tímto projektem pomohli, aby ve své činnosti pokračovali i nadále. Maria sama se teď upřela na nový cíl a to darovat knihy do každé země na světě, protože darovaných knih není nikdy dost.

Maria se sbírkou knih začala u své rodiny a přátel. Následně začala pořádat veřejné sbírky knih ve svém okolí a darované knihy skladovala v garáži. Ale jak se sbírka rozrůstala, najala si Mariina rodina sklad, v němž knihy za pomoci dobrovolníků třídí a balí do krabic.

Mariina matka k celému projektu své dcery řekla, že „Co mě nejvíce ohromuje, je kolika lidských duší se tímto dotkla.

Takže pokud znáte nějakou podobnou organizaci působící tady v Česku, určitě nám ji napište do komentářů, protože o podobných projektech by mělo být slyšet.

Zdroj informací a obrázků: HufflingtonPost.com

1 thought on “Když knihy pomáhají

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge