KNIŽNÍ RECENZE: Stripped

Knihy Knižní recenze

Ano, přiznám se. Zaujala mě obálka. A to, že jinou new adultku o striptérce neznám. Stačí ale neotřelé téma a zajímavá obálka k tomu, aby stálo za to si román přečíst?

StrippedAutor: Jasinda Wilder
Počet stran: 350 (ebook)
Datum vydání: 16.8.2013
Žánr: new adult
Věková hranice: 19+

Grey vyrostla v rodině pastora, který vládl své manželce a dceři pevnou rukou a neochvějnou vírou v Boha, kvůli níž byl i Greyin milovaný balet jejím otcem považován za výplod ďábla. Jediným spojencem byla Grey její matka, ta ale po těžké nemoci zemřela a Grey, které odcizený otec nebyl schopen nabídnout útěchu, jako spíš jen další ultimáta a zákazy, se rozhodla odejít na druhý konec Ameriky na univerzitu, již jí otec zakazoval a kvůli níž se jí i zřekl.

Stipendium ale po nějaké době vypršelo, a tak Grey nezbylo, než využít svého tanečního umu v zapadlém strip-baru. Zde si ji vyhlédne Dawson, opěvovaný herec a miláček davů. V Grey spatří něco víc a chce ji získat pro sebe. Když se pak druhého dne oba setkají na poradě produkční společnosti, v níž je Grey na školní praxi a Dawson je nejváženějším klientem, je jasné, že problémy na sebe nenechají dlouho čekat.

Příběh Stripped se odehrává v poměrně dlouhém rozmezí několika let. Grey sledujeme letem světem od jejích prvních tanečních kroků přes střední školu, kde se jí spolužáci, především chlapci stranili proto, že byla dcerou váženého pastora, po vysokou školu, kterou se snaží přežít s minimem peněz, jichž se jí nedostává, jen aby už měla v ruce titul z oboru filmové produkce. Grey mi byla na začátku sympatická, asi spíš proto, že jsem ji vlastně skoro neznala. Postupně mě ale začala otravovat svými přehnanými reakcemi, na které absolutně vůbec neměla právo, a naivitou vycházející z toho, že je holt dcera pastora z venkova.

Dawson byl představen jako charismatický, tajuplný, majetnický typ hrdiny, přesně takový, jakého ho mám ráda. Postupně jsem se mu dostávala pod slupku a ukazoval se jako normální chlap odvedle, sympaťák každým coulem. Klasický kladný hrdina s aurou naznačující, že je v něm něco víc.

Román by se dal rozdělit na tři části. První cca třetina představuje život Grey v rodině přísného pastora a způsob, jakým byla vychována. Vzhledem k tomu, že byly jednotlivé události ve zbytku románu častokrát zmíněny, přišla mi právě tato první část poměrně zbytečná a zdlouhavá. Dlouhé popisy událostí a myšlenek hlavní hrdinky mě ubíjely. Za nejlepší část románu považuju necelou druhou třetinu, kde to mělo grády. Chemie mezi Grey a Dawsonem fungovala, pořád bylo co objevovat, a přesto jste už měli pocit, že ty dva dokonale znáte. Napětí mezi nimi ovšem totálně rozbila poslední část, kdy se  příběh zvrhl v naprosto kýčovitou, klišovitou, přeslazenou popelkovskou slátaninu.

Ani nevím, jak tento román zařadit žánrově. Začal jako new adultka, přešel v romanci a skončil jako pořádně žhavý erotický román. Připočtěte spoustu keců o Bohu, hollywoodské pozlátko a scénář jak vykradený z Pretty Woman a dostanete Stripped. Tím se tento román s parádní obálkou a velice zajímavě znějící anotací stává jen obyčejnou romanťárnou, jež se snaží tvářit, že je v ní něco víc. Ve skutečnosti ale čtenáři nic nedá. Neurazí, nenadchne. Průměr žánru, který nemá, co pořádně nabídnout, a který čtenář podruhé neotevře.

Zdroj informací a obrázků: GoodReads.com, JasindaWilder.com

2 thoughts on “KNIŽNÍ RECENZE: Stripped

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge