Nové filmové pohádky brzy na scéně

Filmy Knihy Novinky

Hollywood se rád veze na úspěšné (někdy i méně úspěšně) vlně a tak se v několika příštích letech dočkáme nejedné filmové verze klasických pohádek.

Mohlo by se zdát, že po několika nepříliš nepovedených pohádkových zpracováních, by si mohli filmaři dát s pohádkami konec. Opak je však pravdou. A proč říkám nepovedenými? V roce 2010 tu bylo klasické dílo Lewise Carrolla Alice in Wonderland (Alenka v říši divů), které přilákalo do kin spoustu diváků jen díky osvědčenému triu Tim Burton-Johny Depp-Helena Bonham Carter. Z kina však diváci už tak nadšení neodcházeli.

Hansel & GretelO rok později přišla Red Riding Hood (Červená karkulka), loni na jaře dvojitá dávka Sněhurky – Mirror Mirror s Lily Collins a Julií Roberts a Snow White and the Huntsman s Kristen Stewart a Chrisem Hemsworthem. Všechny tři filmy byly divácky i kriticky spíše propadáky, ale i přesto se nejspíš poslední ze zmiňované trojice dočká pokračování.

V lednu 2013 doslova vtrhlo do kin dospělé duo Jeníčka a Mařenky Hansel & Gretel: Witch Hunters (Jeníček a Mařenka: Lovci čarodějnic) a předvedli poněkud divokou jízdu, která však zanechala všechny spíše rozpačité.

Zhruba ve stejné době mělo v Americe premiéru další pohádkové dílo Jack the Giant Slayer (Jack a obři), na motivy u nás možná poněkud méně známé britské pohádky Jack a kouzelná fazole. Ani zde se studia nedočkala velkých žní.

Divácky snad nejúspěšnějším se pak stal pohádkový příběh známý především v anglicky mluvících zemích – Oz the Great and Powerful (Mocný vládce Oz), který měl premiéru v březnu 2013. Amerika na Oze nedá dopustit, a tak byl jako jediný ze zmiňovaných filmů u diváků více úspěšný.

Kromě filmových pláten se pohádky objevují i na televizních obrazovkách, proto jsme se v roce 2011 dočkali hned dvou seriálů zaměřených na pohádky. Poněkud drsnější a tajemnější seriál Grimm, jenž letos na podzim začne vysílat již třetí řadu. Více holčičí a kouzelnější je pak seriál Once upon a Time, který taktéž pokračuje třetí řadou. A aby tomu nebylo málo, letos začne se vysílat i spinn-off sérii Once upon a Time in Wonderland, kde se hlavní postavou stává Alice (neboli naše česká Alenka z říše divů).

To byl zatím výčet, co máme za sebou. A teď co nás čeká.

Maleficent Teaser PosterUž příští léto by se měl v kinech objevit film s názvem Maleficent. V anglicky mluvících zemí je Maleficent hlavní zápornou postavou v pohádce o Šípkové Růžence a zahraje si ji Angelina Jolie. V roli Růženky se pak objeví Elle Fanning. V dalších rolích pak ne příliš oblíbené duo z Harryho Pottera – Rita Skeeter neboli Miranda Richardson a Dolores Umbridge v podání Imeldy Staunton. Film se začal natáčet 18. června 2013.

Stejně jako v případě Sněhurky se však nejedná o jediné dílo zpracovávající příběh Šípkové Růženky, a tak se nejspíš v roce 2015 můžeme dočkat filmu Sleeping Beauty. Mnoho informací o projektu zatím známo není. Bylo však prozrazeno, že se nebude jednat o klasicky zpracované dílo.

Film by měl následovat spící Růženku do jejího snového světa. K projektu bylo přiřazeno zatím jen jedno velké jméno a to na Oscara nominovaná Hailee Steinfield, tu v nejbližší době uvidíme v roli Julie v novém zpracování Romeo & Julie, které bude mít premiéru 11. října 2013, nebo také v připravovaném snímku Ender’s Game.

Další pohádkou, která nás v nejbližší době čeká je Cinderella (Popelka).  Na veřejnost se už dostala jména představitelů většiny hlavních postav a zdá se, že se máme na co těšit. V roli Popelky se objeví začínající Britská herečka Lily James, kterou diváci v poslední době mohli spatřit v seriálu Downton Abbey, v roli prince pak Rob Stark Richard Madden, jenž se proslavil v seriálu Game of Thrones. Dále pak Helena Bonham Carter v roli víly kmotřenky, Cate Blanchet v roli macechy, Stellan Skarsgård v roli Grand Duke (postava objevující se v animované Disney verzi Popelky) a nebo pak další Downton Abbey herečka, Sophie McShera (kuchtička Daisy), která si zahraje nevlastní sestru Popelky. Zatím posledním přírůstkem je anglická herečka Hayley Atwell, jež si zahrála ve filmu Captain America, a zde ztvární skutečnou maminku Popelky. Film by měl mít premiéru 13. března 2015 a samotná produkce filmu ještě nezačala.

Různě se také objevily zprávy, že mexický režisér Guillermo del Toro plánuje natočit Beauty and the Beast (Kráska a zvíře) a ve spojitosti s tímto projektem je i často zmiňováno jméno Emmy Watson, o které se jednu dobu mluvilo i jako o případné Popelce. A britský režisér Joe Wright (Pýcha a Předsudek, Atonement) se chce zase pustit do natáčení The Little mermaid (Malá mořská víla). Spojil se již se scénáristkou Kelly Marcel, která pracovala na seriálu Terra Nova a taktéž napsala scénář k očekávanému filmu Fifty Shades of Grey.

Into the WoodsDalším filmem inspirovaným pohádkovým světem pak bude Broadwayský muzikál Into the Woods režiséra Roba Marshalla. Film má naplánovanou premiéru na Štědrý den roku 2014 (v Americe to tedy bude 25.). Příběh, tak jak bylo viděno třeba v seriálu Once Upon a Time, zamotá dohromady nejrůznější pohádkové postavy. Setkáme se tak s Popelkou Annou Kendrick, vlkem Johny Deppem, princem Krasoněm Chrisem Pinem, čarodějnicí Meryl Streep, Baker’s Wife (postava z muzikálu) bude Emily Blunt, Christine Baranski si zahraje Popelčinu macechu, a dále se budeme moci setkat s postavami jako je Rapunzel (Locika), Jack (Jack a kouzelná fazole), Červená karkulka a jistě mnoho dalšími.

Mimo jiné se také mluví o tom, že očekávaný 3D film Arabian Nights (Pohádky tisíce a jedné noci) by měli započít produkci už letos. V roli Ali Baby se objeví Liem Hemsworth (asi zbytečné očekávat, že Hollywood by obsadil skutečně arabsky vypadajícího herce, natož skutečného araba). Hlavního záporáka by si pak měl zahrát Anthony Hopkins. Nebude se však jednat o klasické zpracování, ale síly zde spojí Ali Baba, Aladin, Sindibád a Džin, aby společně zachránili Šeherezádu a její království od mocného kouzelníka.

No a perlička na závěr. Režisér Gavin O’Connor chystá natočit příběh o Peteru Panovi Neverland a hlavní postavu Petera Pana si zahraje Channing Tatum! (jen si představte, jak mu to v tom zeleném čepečku bude slušet). V roli kapitána Hooka se objeví Aaron Eckhart, Wendy si zahraje AnnaSophia Robb a Sean Bean pak postavu Smee. Žádné bližší informace o tom, kdy by se mělo začít natáčet, známy nejsou, stejně tak nebylo stanoveno datum premiéry.

Uvidíme, zda se na obzoru neobjeví v brzké době další pohádkový projekt. Na závěr snad jen mohu dodat, že musíme doufat, že tvůrci připravovaných filmů budou mít více štěstí než jejich předchůdci.

Zdroj infomací a obrázků: IMDb.net

2 thoughts on “Nové filmové pohádky brzy na scéně

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge