KNIŽNÍ RECENZE: Selection a Elite

Knihy Knižní recenze

Dnes vám přinášíme rovnou dvojrecenzi na první dva díly série The Selection, o jejíž seriálové podobě uvažovala americká televizní stanice The CW, ale nakonec od nápadu ustoupila.

Selection-and-EliteAutor: Kiera Cass
Série: The Selection
Díl: první a druhý
Počet stran: 1. díl 352 stran, 2. díl 323 stran
Nakladatel: HarperTeen
Datum vydání: 1 díl 24. dubna 2012, 2. díl 23. dubna 2013
Žánr: young adult, dystopie

Spojené státy jsou po další světové válce silně oslabené a neustále se potýkají s dalšími konflikty.

Je ustanoveno království a společnost je rozdělena do kast. V první kastě je královská rodina, v osmé žebráci, bezdomovci a postižení. Jak se jednou v nějaké kastě narodíte, pravděpodobně se už nemáte šanci dostat výš, zato dolů je cesta rychlá a bolestivá.

America Singer je pětka, pochází z umělecké rodiny a ví, co to znamená nemít elektřinu nebo jídlo. Už 2 roky tajně chodí s Aspenem (šestka). Vše se zdá být v rámci možností idylické až do chvíle, než se Aspen rozhodne Americu opustit, protože má pocit, že jí jako příslušník nižší kasty nemá co nabídnout. Do toho na ni tlačí matka, aby se přihlásila do tzv. výběru (selection), bizarní soutěže o ruku prince Maxona.

A tak se stane, že se America (říkají jí také Mer) dostane mezi 35 vyvolených dívek a stěhuje se do paláce. Šaty, spousta jídla, vlastní pokoj, služebné – je to neuvěřitelné. O ruku prince však nemá nejmenší zájem, ale čím déle vydrží, tím více peněz její rodina dostane. Čekají ji měsíce společenských povinností, večírků, televizních rozhovorů, vysedávání v dámském salónku a randění s princem. Nějak to přežije, jen nesmí vypadnout.

Mer je tvrdohlavá, vznětlivá a prostořeká, co jiného také můžete čekat od pětky. I přes to všechno prince zaujme a jejich vztah se postupem času mění. Možná není Maxon úplně špatný, možná by ho dokázala milovat, možná by se mohla stát princeznou… ale to by se na scéně nesměl objevit Aspen jako nový královský stráže, a také by se nesměla stát řada věcí, nad kterými vrchnost zavírá oči a řeší krize tutláním, násilím a manipulací bez špetky smilování. A co když je to všechno prostě špatně? Co když je stávající systém neudržitelný?

V obou dosud vydaných dílech stále probíhá výběr – na konci dvojky je na scéně už jen posledních 6 dívek. Po celou dobu děje se toho mnoho nestane. Je to nekonečný set společenských událostí, útoků rebelů, plížení se po chodbách, nových přátelství i nepřátelství. Vše je proloženo Meřinou nerozhodností, kterou po celou dobu obou knih dost řeší.

Dilema: Maxona zřejmě miluje, jejich vztah je tak trochu jako na horské dráze, neví, jestli jí nelže, co vykládá ostatním dívkám, co znamená jeho neustálé flirtování, není si jistá, zda dokáže a chce být princeznou. Aspen je jí oporou, lásku k němu zná, cítí se s ním v bezpečí, ale vypadá to, že je její náklonnost spíše setrvačností, navíc se s ní přece rozešel a po dobu výběru se na něj nesmí skoro ani podívat, jinak by je popravili. Asi to celé vypadá jako dost velká pruda, ale není!

Na druhý díl jsem se fakt těšila a jela jsem zase noční čtení, jen abych došla do konce. Jasně, America je občas trochu jako po lobotomii a je opravdu tak nemožně zmatená, že by potřebovala pár facek a Maxona byste někdy zase rovnou stříleli do hlavy. Je to ale logické. Holka, která žila celý život na okraji společnosti, je hozena do zcela nemožné situace, s níž si absolutně neví rady, a princ zase žije celý život podle pravidel, dělá, co se od něj čeká, potlačuje vlastní sny a do toho všeho si najednou v nějaké hloupé reality show musí vybrat ženu.

The Selection není ani tak akční čtení, jako spíše společenská novela. Trochu jako Jane Austenová v budoucnosti. Má své mouchy, ale 4 hvězdičky z 5 si zaslouží, tak to zkuste.

Zdroj informací a obrázků: GoodReads.com

4 thoughts on “KNIŽNÍ RECENZE: Selection a Elite

  1. Je hrozná škoda, že to nevyšlo nebo se to nikdo nechystá vydat v CZ, protože to vypadá dost dobře. Sice bych nad Mer občas kroutila hlavou a možná s ní i mlátila o zeď, ale myslím, že ve výsledku, by se mi kniha zalíbila a po ní i druhý díl.
    Mimochodem dost dobrá recenze..:)
    Cathy recently posted…Knižní řetězovka (6)My Profile

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge