Finále The White Queen

Knihy Novinky Seriály

Tuto neděli byl v Anglii odvysílán poslední díl seriálu The White Queen. Zatímco americká stanice Starz odvysílala pro své publikum zatím jen dva díly.

Seriál se během deseti týdnů dočkal poněkud smíšených reakcí. Zatímco zpočátku nebylo jasné, jestli se jedná o čistě romantický seriál nebo i v určitém smyslu historickou rekonstrukci, s přibývajícími díly jako by se tvůrci dokázali rozhodnout, najít sami sebe a jít tou střední cestou, kdy už nešlo jen o zamilované scény mezi Edwardem IV. a jeho ženou Elizabeth (přibyly zamilované scény s charismatickým Richardem III.), ale i o politické zákulisí, které bylo povětšinou dobře prezentováno. A tak se mohl i člověk neznalý anglické historie dobře orientovat.

max-irons-the-white-queenTvůrci vytvořili zábavnou podívanou, jakou si s klidem užijete, pokud nelpíte na historické přesnosti na 100%. A rozhodně tak britská BBC vynaložila větší úsilí na nedělní zábavu než kterákoliv z českých nebo slovenských televizí. Dnes se objevilo prohlášení BBC, že seriál skončí s 1. sérií a další pokračování se natáčet nebudou.

Můžeme se dohadovat, že za tím stojí nepříliš velká sledovanost (byla nižší, než se očekávalo, přitom první díl sledovalo téměř 7 mil. diváků a poslední už jen něco přes 4 mil), avšak mluvčí BBC prohlásila, že seriál se sice na obrazovky vracet nebude, ale že to také nikdy nebylo v plánu.

Konec seriálu byl natočen velice chytře, ukončeně a zároveň otevřeně, protože jak to tak v historii bývá, nic nikdy nekončí. I přesto, že další pokračování natočeno nebude, nabádá diváky, aby zapnuli internet a nalezli odpověď na to, jak jejich oblíbení hrdinové nakonec dopadli, anebo pokud mají trochu víc trpělivosti, aby si otevřeli některou z knih Philippy Gregory.  Ať tak či tak jedna kapitola anglické historie byla natočena a uzavřena.

Zdroj informací a obrázků: BBC.co.uk/bbcone

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge