Dítě číslo 44 natáčí v Česku

Filmy Knihy Novinky

Právě o tomto víkendu probíhá v pražském metru natáčení hollywoodského velkofilmu Child 44. Ten v Česku vzniká podle knižní předlohy spisovatele Toma Roba Smithe.

dite-cislo-44

Děj knihy vycházející ze skutečného příběhu se odehrává v Sovětském svazu na počátku 50. let. Američtí filmaři si jako jednu z natáčecích lokalit vybrali pražské metro a na dvě noci jej obsadili. Na lince B tak musí v pátek a v sobotu cestující počítat s omezením. To se samozřejmě některým nelíbí, protože by veřejná doprava neměla být omezována kvůli soukromým akcím. Nicméně pravdou zůstává, že by se do Česka mohly v budoucnu vrátit štáby velkých filmů, pro které bývala naše země velice atraktivní lokalitou. Rozpočet filmu by měl být 940 milionů korun, z toho celých 500 milionů padne na české produkty a služby. Část peněz sice dostane produkce od státu zpátky, ale to bude cena za reklamu, kterou film celé zemi prokáže. Nepůjde tedy o natáčení pouze několika scén, naopak se v Česku bude točit celý film.

Anotace knihyRomán Dítě číslo 44, zdařilý a oceňovaný debut mladého britského autora Toma Roba Smithe, vychází ze skutečného případu sériového vraha Andreje Čikatyla. Příslušník MGB Lev Děmidov pátrá po pachateli vražd dětí, ačkoli tím porušuje veškerá nařízení svého úřadu, ruské tajné policie, a nakonec riskuje život. Thriller s reálným pozadím odehrávající se v Rusku na počátku 50. let nabízí kromě strhujícího kriminálního příběhu i děsivý obraz diktatury, která se drží u moci jen díky stupňovanému teroru.

Film vzniká v produkci Ridleyho Scotta, který je poměrně jasnou zárukou kvality. Scénář zpracoval Richard Price a film režíruje Daniel Espinosa. V hlavní roli Leva Děmidova se představí Tom Hardy, známý z filmů Počátek nebo Temný rytíř povstal. Dále uvidíme takové hvězdy, jako jsou Gary Oldman, Noomi Rapace, Philip Seymour Hoffman, Joel Kinnaman nebo Jason Clarke. Menším zklamáním tak možná je fakt, že se ve filmu neukáže Karel Roden.

Knihu Dítě číslo 44 u nás vydal Knižní klub již v roce 2009, znovu vychází 27. srpna.

Zdroje informací a obrázků: bux.cz, idnes.cz, imdb.com, eyeprime.netsimonandschuster.co.uk

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge