KNIŽNÍ RECENZE: Scarlet

Knihy Knižní recenze

Pokud jste náhodou ještě neobjevili sérii Lunar Chronicles, tak to musíte nutně (ale vážně nutně) napravit. Není to klasický re-telling známých pohádek, jak to znáte z jiných knížek, je to příběh napsaný v tak skvělých kulisách, že si zaslouží 6 hvězdiček z 5. Markéta tuto sérii, která je zasazená do světa 120 let po 4. světové válce, už představila, přeskočíme tedy hned na recenzi 2. dílu s názvem Scarlet (Červená Karkulka).

ScarletAutor: Marissa Meryer
Série: The Lunar Chronicles (Měsíční kroniky)
Díl: druhý
Počet stran: 454 (EN)
Nakladatel: Feiwel and Friends (EN) Egmont (CZ)
Datum vydání: 5.2.2013 (EN)
Žánr: young adult, retelling

Příběh nás zavede do Francie k dívce jménem Scarlet Benoit, která pracuje na farmě a má nejlepší rajčata v okolí. Jednoho dne se jí ztratí babička. Všichni trvdí, že je bláznivá a prostě utekla. Scarlet téhle pohádce ale nevěří, je přesvědčená, že babičku někdo unesl. Když se navíc objeví Scarletin otec, který se ukáže jednou za uherský rok, a hekticky cosi tajemného hledá v babiččině pokoji, začíná být Scarlet čím dál tím víc přesvědčená, že tu něco nesedí. Ale proč by se někdo zajímal o obyčejnou starou ženu?

Postupem času se dozvídáme, že Scarlet o své babičce neví zdaleka všechno a o sobě samé ostatně také ne.  Její putování do Paříže v doprovodu tajemného rváče Wolfa se tedy neobejde bez zajímavých zvratů a odhalení. Nakonec se do toho zamíchá i samotná Cinder, kterou známe z první dílu a jejíž příběh sledujeme v mezerách mezi Scarletinými dobrodružstvími.

Série Marissy Meyer je skvostná! Naprosto bezchybně napsaná a vykonstruovaná zápletka, originální děj i postavy, co nejsou jen prázdné schránky chrlící jeden bonmot za druhým. Dialogy i vztahy mezi jednotlivými postavami jsou uvěřitelné, knížka je plná vtipných situací (thumbs up pro kapitána Thorna) a nechybí i začínající romance mezi Scarlet a Wolfem. Mohu zcela objektivně říct, že 2. díl v mnohém předčil Cindeřin příběh (i když ten stále není u konce).

Scarlet patří mezi ty knihy, které musíte číst na jeden zátah a po dočtení poslední kapitoly ucítíte téměř bolestivou potřebu mít ihned v ruce další díl (na příběh Lociky, hackerky ze Sahary, si ale ještě chvíli počkáme). Puntík navíc dostává tato kniha i za to, že nabízí divokou a zajímavou hrdinku, co rozhodně není takové naivní ptáče, jak by se na první pohled mohlo zdát. A postava mužného Wolfa je po tak trochu nudném princi Kaiovi jako dar z nebes.

Jestli si myslíte, že Karkulčin příběh znáte dobře a v knize vás tak nic nepřekvapí, mýlíte se. Scarlet je úplně jiná, než jak ji znáte z pohádek bratří Grimmů. Kupte si červenou mikinu a ke čtení si pusťte Marissin playlist k Lunar Chronicles. A až knížku dokončíte, máte mé svolení si přečíst první kapitolu z Cress.

Marissa MeyerMarissa Meyer o sobě tvrdí, že v dětsví bylo její první slovo „příběh“ (společeně ještě se slovem „koupel“ a „sušenka“). Už od začátku věděla, že chce být spisovatelkou. Ve 14-ti ji kamarád seznámil s anime a fanfiction a od té doby napsala více jak 40 fanfikcí k Sailor Moon pod přezdívkou Alicia. Pod stejným pseudonymem publikovala také novelu The Phantom of Linkshire Manor, která vyšla v romantické gotic antologii Bound in Skin.

Na Pacific Lutheran University získala titul z tvůrčího psaní a děstké literatury. Po škole pracovala jako editorka v Seattlu a chvíli byla na volné noze jako korektorka. Později se stala spisovatelkou na plný úvazek a Cinder je její první román. Je vdaná a má 3 kočky (Calexandria Josephine, Stormus Enormous a Blackland Rockwell III).

 Zdroj informací a obrázků: MarissaMeyer.com, GoodReads.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge